21 / 04
Petak
21.30 – 00.30 h
KSET
Cijena ulaznice:
5 € | 37,67 kn
Kupi ulaznicu
×

KSET

MBZ x ZEZ: Katarina Gryvul, tonota

21.30 – 22.15h 
MBZ RAZGOVOR: Katarina Gryvul
 
sudjeluje: Katarina Gryvul, umjetnica zvuka i skladateljica
voditeljica razgovora: Dijana Grubor      
 
22.30 – 23.15h 
tonota (live)
 
23.30 – 00.30h
Katarina Gryvul (live)

MBZ 2023. u programskoj suradnji sa ZEZ-om – Zavodom za eksperimentalni zvuk, upravo će u KSET-u kao sjedištu potonjeg festivala ugostiti dvije alternativne umjetnice zvuka i producentice – Katarinu Gryvul iz Ukrajine i Ivonu Eterović (tonota) iz Zagreba. ZEZ je poznat kao festival koji njeguje eksperimentalnu glazbu u svim njezinim žanrovskim varijantama: od nježne elektronike ili solo akustičnih izvedbi preko noisea, droneova, metala i jazza do razlomljenih i pitkih klupskih beatova ili pak žanrovski posve neodredivih glazbenih kreacija. ZEZ zastupa ideju promjene – ideju zvuka koji angažirano prodire u stvarnost ili je oneobičava – a MBZ je upotpunjuje svojim širokim međunarodnim dosegom i glasnim zagovaranjem društvene i ekološke osviještenosti te uključivosti. Stoga se dvije umjetnice kao eksperimentatorice sa zvukom i istodobno društveno angažirane osobe izvrsno uklapaju u tematski okvir navedenih festivala.

Katarina Gryvul, kao što je navedeno, umjetnica je zvuka i producentica, ali i skladateljica te violinistica i glazbena edukatorica. U svojem radu posvećuje se istraživanju timbra i zvučnih tekstura te spajanju organske, klasične glazbe s progresivnim oblicima elektroničke glazbene produkcije. Gryvul je dobitnica brojnih nagrada, a nastupala je na velikim festivalima kao što su Musikprotokoll, Varšavska jesen, Ars Electronica i dr. U ovoj će se prigodi, između ostaloga, predstaviti i svojim novim izdanjem TYSHA (tišina), koje govori o podvojenim aspektima naslovnog pojma – tišini kao izolaciji (potaknuto upravo pandemijskom izolacijom) i nedostatku zvuka ili tišini kao vrištećoj prijetnji, strahu i anksioznosti. Povrh toga, Katarina zagovara i angažiranu umjetnost u kontekstu ratnih zbivanja u domovini Ukrajini trudeći se proširiti svijest o njihovoj relevantnosti i za ostatak svijeta.

Ivona Eterović je, uz to što je producentica i skladateljica, psihologinja aktivna u pružanju psihološke podrške potrebitima i članica Upravnog odbora Operacije grad, saveza udruga nezavisne kulturne scene grada Zagreba. Pod umjetničkim imenom tonota djeluje samostalno i u kolaboraciji s različitim umjetnicima te stvara, kako će naglasiti, svježi zvuk s introspektivnim predznakom i multidimenzionalnim emotivnim nabojem. U svojem radu teži otvoriti se različitim žanrovima, pa tako ambijentalnoj i eksperimentalnoj klupskoj elektronici, hip hopu, popu, ali i skladanju glazbe za film i predstave.

Prije prvoga seta glazbena kritičarka Dijana Grubor održat će razgovor s Katarinom Gryvul u kojem će se dotaknuti tema njezine glazbene svestranosti i društvene angažiranosti.

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.


programska suradnja ZEZ – Zavod za eksperimentalni zvuk