21 / 04
Petak
17.30 – 18.30h
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog / Mala dvorana
Cijena ulaznice:
5 € | 37,67 kn
Kupi ulaznicu
×

KD Vatroslav Lisinski

FRAKCIJE/ISKRE

Laura Muller / Klangforum Wien

Klangforum Wien rezidencijalni je ansambl na ovogodišnjem izdanju Muzičkog biennalea Zagreb. Riječ je o ansamblu za suvremenu glazbu koji je 1985. godine osnovao austrijski skladatelj i dirigent Beat Furrer. Ansambl je predstavio šestotinjak praizvedbi djela međunarodno priznatih skladatelja te ostvario više od 90 diskografskih izdanja, a njegove izvedbe odvijale su se u nekim od najpoznatijih koncertnih i opernih prostora te u sklopu programa velikih festivala u Europi, Americi i Aziji.

Kao rezidencijalni ansambl imat će velik udio u MBZ-ovu programu, pa će, povrh ovoga koncerta, sudjelovati u svojstvu mentorskog ansambla na radionici za mlade izvođače nove glazbe (koncert ansambla ASMANGU) te održati još jedan samostalni koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih, prije kojega će se odviti i razgovor s njegovim umjetničkim ravnateljem i skladateljicama u gostima. Tijekom nekoliko dana u Klubu Močvara također će se održavati i glazbeno portretiranje, odnosno razgovori s članovima ansambla uz njihovu kratku solo izvedbu.

Ansamblu će se u kontekstu ove izvedbe pridružiti francuska mezzosopranistica Laura Muller. Muller je ujedno diplomirala francusku književnost na Sveučilištu Sorbonne, a u svoj pjevački repertoar uključuje ranu glazbu, Lied i oratorije. Usto je zanima suvremena glazba, pa sudjeluje u vokalnom ansamblu Les Métaboles, koji se specijalizirao za glazbu 21. stoljeća, te u ansamblu Sequenza 9.3.

Na repertoaru se nalaze skladbe nekih od najvećih živućih skladatelja nove glazbe, a tako i novo djelo francuskog skladatelja Francka Bedrossiana, koje će se u ovoj prilici imati svoju koncertnu praizvedbu. Franck Bedrossian, koji je proizašao iz snažne tradicije koja stavlja naglasak na harmoniju, u svojim djelima pokazuju različite principe razvoja zvukovnog promišljanja. Stvaranjem brojnih soničnih slojeva od glazbenog materijala u rasponu od buke do čistih melodija nastaje dvosmislenost unutarnjeg soničnog svijeta. Složene polifone strukture tvore teksture koje su u stalnoj interakciji s općom idejom o timbru-melodiji, oblikujući dramaturgiju kroz artikulaciju pretjeranosti.
 

Laura Muller, mezzosopran

članovi ansambla Klangforum Wien:                   
Vera Fischer, flauta                           
Bernhard Zachhuber, klarinet
Dimitrios Polisoidis, viola
Benedikt Leitner, violončelo
Johannes Piirto, klavir
Lukas Schiske, pisaća mašina

Clemens Gadenstätter, Bersten/Platzen, za violončelo i klavir
Franck Bedrossian, Départs de feu*, za ozvučeni glas solo
Olga Neuwirth, Magic Flu-idity, za flautu i pisaču mašinu
Philippe Leroux, Ma belle, si tu voulais, za ozvučeni glas solo
Chaya Czernowin, Adiantum Capillus-Veneris, za violončelo solo
Franck Bedrossian, We met as Sparks, za bas flautu, kontrabas klarinet, violu i violončelo

*koncertna praizvedba – narudžba 32. MBZ-HDSu koprodukciji s Radio France


Klangforum Wien is kindly supported by Erste Bank.