18 / 04
Utorak
22 – 23h
MSU - Muzej suvremene umjetnosti / dvorana Gorgona
Cijena ulaznice:
5 € | 37,67 kn
Kupi ulaznicu
×

Muzej suvremene umjetnosti

CRIO – CRoatian Improvisers Orchestra

In my Next Life I Want to Be a Feedback, za 8 ex tempore skladatelja i orkestar improvizatora

*Prodaja ulaznica za CRIO preko sustava Entrio je zatvorena. Preostalo je svega 30 karata - sve zainteresirane pozivamo da kupe svoju ulaznicu do 19h u festivalskom hubu na polukatu KIC-a ili od 21h u MSU.

CRI Orchestra – CRoatian Improvisers Orchestra, kako mu i samo ime kaže, improvizacijski je orkestar, a okuplja dvadesetak hrvatskih glazbenika koji djeluju u području eksperimentalne i improvizirane glazbe. Poticaj za njegovo osnivanje bio je nastup sastava STiCRi (STyrian Improvisers CRoatian Improvisers), međunarodnoga improvizacijskog orkestra koji okuplja štajerske i hrvatske glazbenike, 2014. godine u Puli. Zajedničkom suradnjom Audioart festivala i Soundpainting platforme Pula, udruge Kulturban i Rondo Histriae te Saveza udruga Rojca odlučeno je da sjedište ansambla bude u Puli gdje i održavaju jedan koncert godišnje u sklopu Audioart festivala. Na taj način te pozivajući na sudjelovanje različite aktere iz Pule, ali i ostatka Hrvatske – profesionalce i amatere; izvedbene, intermedijalne i multidisciplinarne umjetnike i umjetnike zvuka, skladatelje, dirigente, performere i glumce itd. – pokušava se decentralizirati eksperimentalna umjetnička scena u Republici Hrvatskoj, odnosno nastoje se umrežiti različiti umjetnici iz različitih krajeva Hrvatske. Tako se ujedno priprema teren za međunarodne suradnje, razvoj publike i nadilaženje tradicionalnih barijera između akademskog i alternativnog, odnosno profesionalnog i amaterskog umjetničkog djelovanja.

CRI Orchestra svoje ishodište pronalazi u eksperimentalnoj, konceptualnoj i gameplay kompoziciji  oslanjajući se na autorske multidisciplinarne umjetničke prakse u kojima dirigent/skladatelj gestama i znakovima komunicira s ansamblom izvođača: „Conduction“ Lawrencea „Butcha“ Morrisa i „Soundpainting“ Waltera Thompsona. Taj je znakovni jezik namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima, a odvija se kao skladanje u realnom vremenu. Soundpainting izvedbom koja nalikuje na glazbeni teatar propituje odnos kompozicije i improvizacije, a na MBZ-u 2023. to će istraživanje predvoditi čak osmero skladatelja (soundpaintera) uz ponešto proširen vokabular u odnosu na ranije izvedbe orkestra.

 

Maja Rivić, glas
Tena Novak Vincek, violina
Grgur Savić, alt saksofon
Mak Murtić, tenor saksofon
Igor Pavlica, truba
Luka Žužić, trombon
Nika Bauman, flauta
Dani Bošnjak, flauta
Marko Grbac Knapić, elektronika
Nenad Sinkauz, midi gitara, live elektronika
Neven Radaković, fender rhodes
Leo Beslać, sintesajzer
Luka Čapeta, magic box, električna gitara, efekti
Josip Šustić, električna gitara
Pavle Jovanović, električna gitara, efekti
Alen Sinkauz, električna bas gitara, elektronika
Kaja Farszky, udaraljke
Nenad Kovačić, udaraljke
Marco Quarantotto, bubnjevi

Hrvoje Pelicarić, Mateo Patekar, ton majstori


Koncert je reliziran koprodukcijom i programskom suradnjom Alena Sinkauza, umjetničke organizacije P137 i udruge Kulturban.