O festivalu

×

O festivalu

Od 1961. kada je i osnovan, Muzički biennale Zagreb u stalnom je doticaju sa svjetskim zbivanjima i važnim akterima glazbene scene, istražuje različite moduse suvremene glazbe i oblikuje njezine trendove. Svojim osnutkom posvjedočio je o nacionalnom prepoznavanju široke vrijednosti suvremene glazbe hrvatskih skladatelja i potrebe da je se smjesti u međunarodni kontekst. Tako se ujedno postavio uz bok tada relativno novim, ali prekretničkim festivalima poput Varšavske jeseni, koja je svijetu otkrila Krzysztofa Pendereckog, ili zagrebačkog Animafesta, osnutak kojeg je direktna posljedica svjetski prepoznate iznimnosti Zagrebačke škole crtanog filma.
 
Tijekom 1960-ih, pa gotovo do 1990-ih godina festivalski je format označavao jedinstvenu priliku da se odjednom okupe veliki međunarodni skladatelji i izvođači suvremene glazbe te izvedu svoja djela pred najširom vrstom publike...
 
 više...

Trenutno izdanje

Ovaj proglas osmišljen je kao prezentacija načela na kojima se Muzički biennale Zagreb nastoji temeljiti kao festival, ali i međunarodno prepoznat kulturni događaj s izravnim utjecajem na širu zajednicu. Upravo zbog odgovornosti koju nosi dalekosežnost i produkcijska složenost MBZ-a javila se potreba za jasnim ucrtavanjem puta kojim će se MBZ kretati u ovom, ali i svim sljedećim izdanjima. U proglasu tako nije riječ o konkretnoj tematskoj okosnici jednoga bijenalskog programa, nego o tezi da umjetnost treba kontinuirano odgovarati na različite aspekte kulture i društva, a posebice ekologije kao najaktualnije krizne točke današnjice. Pritom je važno naglasiti da ćemo u tom procesu ponajprije poći od sebe – festivalskoga tima kao kreatora sadržaja i sadržaja samog –, kritički promatrajući dosadašnje prakse i izdanja MBZ-a, njihove prednosti i mane, kako bismo budućim generacijama utrli put za uključiv ekosustav kulturnog sektora koji se odgovorno ophodi prema svojim resursima.

 više...