MBZ
06|04 Subota
Centar KNAP | 10h
×

Centar KNAP

Lokacije Ulaznice

KNAPANJE: Zona za slobodnu kreaciju i izražavanje studenata

Hrvatsko društvo skladatelja i Centar za kulturu Peščenica KNAP ispitali su studente Muzičkih akademija i Glazbenih odsjeka Umjetničkih akademija kakvi su njihovi umjetnički afiniteti, koje su prednosti i mane visokog obrazovanja na polju glazbene umjetnosti te kako bi trebala izgledati platforma na kojoj bi se mogli kreativno izraziti i proširiti granice svojeg obrazovanja. Prema odgovorima studenata na koncu se formirao projekt KNAPANJE / zona za slobodnu kreaciju i izražavanje, koji će se održati od 5. do 7. travnja i kojemu će prisustvovati više od sedamdeset studenata Muzičke akademije i Glazbenih odsjeka Umjetničkih akademija u Hrvatskoj, kao i dvadeset studenata iz Sarajeva koji su se samoinicijativno prijavili na ovaj projekt te studenti Filozofskog i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti.

Centar za kulturu Peščenica studentima je stavio na raspolaganje svoje prostore, opremu, kao i pomoć djelatnika, a sve kako bi slobodno istraživali, istaknuli svoja specifična znanja i, povezujući se s drugim glazbenicima — izvođačima, skladateljima itd. — satkali nove glazbene mreže, nova poznanstva i nove suradnje. Nekoliko programa vezanih za KNAPANJE: koncertno otvorenje, glazbena predstava, predavanje Ivana Fedelea, radionica improvizacije i speed dating sa skladateljem Eivindom Bueneom, omogućit će studentima instrumentalistima da sami izaberu skladatelje koje će izvoditi (a to mogu biti i njihovi kolege studenti!) ili studentima skladateljima da odaberu tko će izvoditi njihova djela.

U duhu knapanjskog umrežavanja, radionice improvizacije potaknut će izvođačku samosvijest, ali i svijest o grupi s kojom se muzicira. Speed dating — svijest o drugome — usmjerit će na problematiku pisanja za pojedine instrumente, s ciljem da upozori na neugodna iskustva koja nastaju kada se skladateljske zamisli ne poklapaju s izvedbenim mogućnostima instrumentalista i njegova instrumenta te da pouči kako da se takva iskustva što suptilnije izbjegnu. Naposljetku, programi KNAPANJA umrežit će različite vidove umjetnosti kako bi studentima približili osebujne koncepte suvremene glazbe — radionice improvizacije stoga će se oslanjati i na tematske okvire koji će eksperimentirati s bojom, slikom, karakterom i raspoloženjem, dok će glazbena predstava težiti objedinjenju različitih umjetničkih praksi u svojevrsni Gesamtkunstwerk — krunu skupnog studentskog osmišljavanja.

 

 

Slični događaji