MBZ
10|04 Srijeda
GDK Gavella | 21:30h
×

GDK Gavella

Lokacije Ulaznice

Jon Irabagon & Zagrebački kvartet saksofona

Zagrebački kvartet saksofona zajedno sa saksofonistom Jonom Irabagonom 10. će travnja izvesti dva djela pisana upravo za 30. MBZ. Oba djela pisana su za kvintet saksofona, a njihovi su autori Zoran Šćekić i Jon Irabagon.

Nakon što mu je na 23. MBZ-u premijerno izvedena orkestralna kompozicija Music for chamber orchestra & jazz quintet, Šćekić za 30. izdanje MBZ-a ponovno priprema nešto zanimljivo:

"Ova je kompozicija u osnovi jednostavačna, iako se partitura sastoji od sedam dijelova koji se međusobno ponajviše razlikuju po tehnici pisanja. Svojom sam kompozicijom pokušao spojiti ono najbolje iz dvaju, na prvi pogled vrlo različitih, svjetova – pisane i improvizirane glazbe. Sredstva koja sam koristio u realizaciji ove kompozicije su: tradicionalna, grafička i hibridna notacija (kombinacija tradicionalne i grafičke notacije), tradicionalne i napredne tehnike sviranja saksofona, suvremene tehnike komponiranja (isječak, fragment, objekt i moment) te trideset godina vlastitog iskustva u izvođenju improvizirane glazbe."

Jon Irabagon svoje je oduševljenje što će nastupiti s jednim od značajnijih svjetskih kvarteta saksofona pokušao prevesti i u jezik svoje nove kompozicije. Djelo, koje će odsvirati na mezzosopran saksofonu, sastoji se od triju stavaka. Slijedeći u svim trima tempo koračnice, Irabagon se prisjetio nezaboravnih melodija multiinstrumentalista Anthonyja Braxtona, koji je mnoge svoje skladbe napisao upravo u tom tempu. Skladbu je stoga posvetio Braxtonu i njegovim inovativnim rješenjima.

 

Foto: Bryan Murray