MBZ
10|04 Srijeda
Zagrebački plesni centar | 23h

Duo Amaral & Hellqvist

Norveški duo koji čine klaviristica Heloisa Amaral i violinistica Karin Hellqvist, zajedno s umjetničkim kolektivom Impossible Situations osmislio je jedinstveni multimedijski i eksperimentalni projekt. Na programu tog kolektivnog eksperimenta nalaze se djela Natashe Barrett, Marine Rosenfeld i Øyvinda Torvunda, a njihovoj realizaciji pridonijeli su i scenografkinja Filippa Berglund, oblikovatelj zvuka Maximilian Sauer te fotografkinja Ellen Inga Hannesdóttir.

Skladba Natashe Barrett violini i klaviru pridodaje snimke gradske vreve izmiješane s reminiscencijama na Ravelovu skladbu Gaspard de la Nuit kako bi oblikovala primamljivi, ali i obmanjujući elektroakustički svijet.

Performativna instalacija Marine Rosenfeld temelji se na video-partituri koja se reproducira iz jednog izvora, inspiriranoj eksperimentalnim scenarijima pjesnikinje Kim Rosenfield o (tobože istinitim) iskustvima profesionalnog zabavljača američkih trupa u inozemstvu. Ova se meditacija na temu američke vojne sile oslanja kako na inkoherentan, dosjetljiv razgovorni stil stand-up komičara, tako i na jedinstvenu gramatiku samoga notnog zapisa.

Napokon, skladba Øyvinda Torvunda u multimedijskom formatu prezentira skup izmišljenih glazbenih ideja koje bi, tvrdi skladatelj, u stvarnome životu bilo nemoguće realizirati.

U sklopu svojega gostovanja u Zagrebu, Hellqvist i Amaral održat će radionice Nemoguće situacije – kolektivni eksperiment.

Pokrovitelji projekta: