22 / 04
Subota
12.00 – 13.00h
Polukružna dvorana kazališta &TD
Besplatan događaj
×

Kazalište &TD

MBZ festival za VELIKE malene: GU Elly Bašić: učenici izvode učenike

*Zbog ograničenog kapaciteta dvorane, molimo sve zainteresirane da preuzmu besplatnu ulaznicu unaprijed ili rezerviraju svoju ulaznicu putem maila na adresu info@mbz.hr (ulaznica će ih čekati na blagajni na lokaciji koncerta). 

Grupa za novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba djeluje kao ansambl u sklopu projekta „Mladi i suvremena glazba“ još od studenog 2007. godine, a od samih njezinih početaka vodi je profesorica Maja Petyo Bošnjak uz potporu kolege Berislava Šipuša. Iako je na prvi pogled riječ o samostalnom projektu u sklopu kurikula jedne glazbene škole, povijest i interesi GNG-a Elly Bašić i MBZ-a višestruko se isprepliću. Naime, Maja Petyo Bošnjak još je 1971. godine sudjelovala na bijenalskoj radionici upoznavši se s izvedbama Heinza Holligera i Siegfrida Palma. Upravo je taj susret pobudio ljubav prema novoj glazbi i začeo ideju o osnutku ansambla poput GNG-a, što se kasnije i ostvarilo. Od 2009. godine GNG Elly Bašić redovito nastupa na MBZ-u i praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja, a ansambl se usput svake godine približava sve mlađoj publici u sklopu programa MBZ festival za VELIKE malene.

GU Elly Bašić kroz razne predmete od osnovnoškolskog pa sve do srednjoškolskog programa pa tako i predmeta Grupa za Novu glazbu Maje Petyo Bošnjak i predmeta Vježbe iz kompozicije kojeg trenutno vodi skladateljica i glazbena teoretičarka Sara Jakopović omogućuje učenicima da razvijaju te izvode vlastite skladbe, kao što će se dogoditi na ovome koncertu. Uz to što im oprimjeruje koncept grafičke notacije, olakšava izazove improvizacije i umjetničke interpretacije, prezentira različite tehnike izvođenja ili, npr., uporabu elektronike, GNG Elly Bašić tako osigurava poticaj i edukaciju, a MBZ vrijeme i prostor da se rezultati te edukacije prikažu široj publici i usavrše u umjetničkom smislu. Zahvaljujući bogatoj povijesti izvođenja ili prezentiranja svoje vlastite glazbe u kontekstu jednog od međunarodnih žarišta nove glazbe, učenici i sami, kao što se s vremenom pokazalo, nerijetko stasaju u profesionalne glazbenike ili vrlo uspješne glazbenike amatere, a ako se i prestanu aktivno baviti (novom) glazbom, svakako ostaju njezini poklonici. Povrh svega, razvijaju se u pojedince otvorene prema progresivnim umjetničkim idejama, a umjetničku svestranost uključuju i u druge vidove svoje svakodnevice. Na taj se način ostvaruje ideja festivala artikulirana u njegovu Proglasu: da nova glazba, koliko god neobična u odnosu na svakodnevicu, potonjoj svakako pripada mijenjajući je i obogaćujući.

Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić:       

Ana Vučković, violina                       
Nina Čvrljević, violina
Katarina Vuzem, violina
Emanuela Jerković, flauta
Roko Vinožganić, flauta
Helena Habeković, saksofon
Noa Šekoranja, truba
Grga Nježić, klavir
Matej Basić, udaraljke
Lucia Kaplowitz, violina

mentorica učenicima predmeta Vježbe iz kompozicije Glazbenog učilišta Elly Bašić: Sara Jakopović, mag. mus.
voditeljica Grupe za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić: Maja Petyo Bošnjak, prof. savjetnik

Leon Lončar, Context No. 1 Speech and Improvisation op.2 no. 5, za komorni ansambl
Grga Nježić, After, elektronička skladba
Ljerka Florschütz Sedlanić, Dolce far niente, za klavir solo
Lucia Kaplowitz, The Switch, za mješoviti kvartet otvorene instrumentacije
Grga Nježić, Falling, elektronička skladba
Lucia Kaplowitz, Mirage, za violinu solo