19 / 04
Srijeda
20 – 21.30h
Pogon Jedinstvo
Cijena ulaznice:
5 € | 37,67 kn
Kupi ulaznicu
×

Pogon Jedinstvo

Proxima Centauri

Proxima Centauri ansambl je koji redefinira kodove komorne glazbe ravnopravnim uključivanjem elektroakustike u komorni repertoar. Percepciju o komornoj glazbi nadalje proširuje suradnjom s drugim glazbenicima, improvizatorima, plesačima, vizualnim umjetnicima i sl. – svekolikim multidisciplinarnim pristupom. Ansambl izvodi postojeća ili praizvodi naručena djela balansirajući između antologijskog dvadesetostoljetnog repertoara i suvremenih skladateljskih praksi. Nastao je i djeluje u gradu Bordeauxu u Francuskoj, no redovito sudjeluje na velikim međunarodnim festivalima i srodnim događanjima. Njegova je umjetnička voditeljica Marie-Bernadette Charrier, ujedno i saksofonistica u ansamblu.

Na MBZ-u 2023. gost ansambla Proxima Centauri bit će jedan od najznačajnijih hrvatskih ansambala nove glazbe i stalni bijenalski ansambl Cantus te njegov dirigent Berislav Šipuš. Program će, uz djela suvremenih francuskih skladatelja, obogatiti i praizvedba skladbe Davora Vinczea. Jednu od skladbi na programu napisao je sam član ansambla Christophe Havel, profesor elektroakustičke kompozicije i izvođač elektronike te skladatelj koji istražuje fenomen zvuka na rubu instrumentalne i elektroničke glazbe. Havel preferira dinamičke strukture s izraženom harmonijskom i ritmičkom igrom, a u novije vrijeme i svojevrsnu „gestualnu gramatiku“, kojom otkriva fenomen zvuka u njegovoj cijelosti. Uz Jodlowskijev Coliseum II, posvećen upravo ansamblu Proxima Centauri, svakako treba istaknuti i Raphaëla Cenda, začetnika pokreta instrumentalne saturacije, koju opisuje kao „posljedicu viška (pretjeranosti) u ograničenom prostoru“. Taj višak očituje se u distorziji poznatih zvukova, šumu i – kako i sugerira naslov njegove skladbe – sveopćem gubitku kontrole nad izvedbom.

Ovaj put saturirane će se tenzije odviti u Pogonu Jedinstvo, zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade. Ideji o redefiniciji komorne glazbe, odnosno koncerta tako će se pristupiti i prostornom manipulacijom.

 

Proxima Centauri:
Marie-Bernadette Charrier, saksofon
Sylvain Millepied, flauta
Benoît Poly, udaraljke
Hilomi Sakaguchi, klavir
Christophe Havel, elektronika

Berislav Šipuš, gost-dirigent
Cantus Ansambl, gost-ansambl

                    
Raphaèle Biston, Ombres, za flautu, saksofon, klavir, udaraljke i elektroniku
Christophe HavelPli d’Eden, za saksofon, udaraljke i elektroniku
Davor Vincze, QUEENR*
Raphaël CendoControl, za flautu, saksofon, udaraljke i elektroniku 
Demian Rudel ReyParálaksis, za flautu, saksofon, udaraljke, elektroniku i video
Pierre Jodlowski, Coliseum, za komorni ansambl i elektroniku

* praizvedba – narudžba 32. MBZ-HDS
programska suradnja Cantus Ansambl