16 / 04
Nedjelja
20.00 – 20.45h
Zagrebačko kazalište mladih / foaje
Besplatan događaj
×

Zagrebačko kazalište mladih

MBZ RAZGOVOR: uz koncert ansambla Klangforum Wien

Chaya Czernowin, Mirela Ivičević, Sara Glojnarić, skladateljice u MBZ gostima i Peter Paul Kainrath, umjetnički ravnatelj ansambla Klangforum Wien

Izvedba ansambla Klangforum Wien, ovaj put pod dirigentskim vodstvom Johannesa Kalitzkea, kombinira tri izuzetne skladateljske osobnosti koje su navedena djela skladale upravo za ovaj ansambl i koje redovito dovode svoje koncepcije do ekstrema – od angažiranosti Chaye Czernowin u kontekstu egzistencijalnih svjetskih pitanja i proučavanja zvučnih te taktilnih tekstura onkraj, kako će sama reći, racionalnosti i konvencija, preko pitanja fašizma i stradanja u BiH tijekom 1940-ih u već izvođenoj skladbi politički oštre Mirele Ivičević, do apsolutnog užitka koji donosi blaženstvo u također već poznatoj skladbi direktne i svestrane Sare Glojnarić.

Sve tri teme zadiru u ljudsku psihu i preko granica tradicionalne estetike glazbe. Režu i mijenjaju, prepoznajući iskustva onostranog i nespoznatljivog, boli i nelagode, ali i velike ugode kao jednako važna. Intimni doživljaji i spoznaje manifestiraju se na različite načine: Ivičević se u svojoj skladbi referira na djedovo stradanje u spomenutu ratnom kontekstu, dok Glojnarić isprepliće iskustva ansambla Klangforum Wien, personificirajući njegovu zajedničku energiju i povijest, sa svojim vlastitim, obuhvatnim glazbenim iskustvom. Pritom se poigrava sa životnim ciklusom skladbe i personalizira je u odnosu prema ansamblu. Naime, za svaku izvedbu pod palicom novoga, gostujućeg dirigenta sukladno njegovim glazbenim afinitetima kreira novu varijantu tape dijela unutar partiture. Prostor ZKM-a svakako će biti izazovno mjesto ispreplitanja elektronike i izvedbe ansambla uživo, kako u slučaju dvaju domaćih skladateljica, tako i u slučaju praizvedbe Chaye Czernowin nastale u koprodukciji s Wien Modernom, Varšavskom Jeseni i 32. MBZ-HDS-om. 
 
Prije same izvedbe u foajeu Zagrebačkoga kazališta mladih održat će se razgovor u kojem će sudjelovati skladateljice u gostima Chaya Czernowin, Mirela Ivičević i Sara Glojnarić te Peter Paul Kainrath, umjetnički ravnatelj i izvršni direktor ansambla Klangforum Wien. Razgovor će moderirati skladateljica Margareta Ferek Petrić. Navedena skladateljica i umjetnička voditeljica 32. Muzičkog biennalea Zagreba ujedno će voditi i program Glazbeni portret članova ansambla Klangforum Wien, koji će se održavati u Klubu Močvara, a cilj mu je u intimnom okruženju predstaviti članove ovog ansambla publici.
 
 
sudjeluju: Chaya Czernowin, Mirela Ivičević, Sara Glojnarić,
skladateljice u MBZ gostima i Peter Paul Kainrath,  umjetnički ravnatelj
i izvršni direktor ansambla Klangforum Wien    
voditeljica razgovora: Margareta Ferek-Petrić, skladateljica

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku bez prevođenja.


Aktivnosti ansambla Klangforum Wien odvijaju se uz ljubaznu potporu Erste Banke.