MBZ

Operni Dan mladosti

O umjetničko-političkom skandalu oko opere Maršal, 2011. godine. Skladatelj Silvio Foretić napisao je operu Maršal na narudžbu MBZ-a i prema istoimenom filmu Vinka Brešana, komediji u čijoj se fabuli pojavljuje duh Josipa Broza Tita, poznatog i kao Maršal Tito.

SUDJELUJU:
SILVIO FORETIĆ, skladatelj, profesor na Visokoj školi za glazbu Folkwang u mirovini
dr. sc. ZDENKA KAPKO FORETIĆ, muzikologinja i kritičarka
BERISLAV ŠIPUŠ, skladatelj i dirigent, profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, bivši Ministar kulture u Vladi Republike Hrvatske, bivši dugogodišnji umjetnički ravnatelj MBZ-a


Ovih dvadeset MBZ priča predstavlja, naravno, tek djelić bijenalskog nasljeđa i tek neke od mogućih sugovornika o ranijim danima MBZ-a - one koje smo uspjele snimiti jednoga srpanjskog tjedna 2020. Još je mnogo onih ljudi koji su uz Muzički biennale Zagreb vezani na različite načine i koji bi također itekako doprinijeli sjećanjima, no s obzirom na mnogo okolnosti,  razgovori s njima ostaju nam za sljedeća izdanja.
 

Autorice: Petra Pavić i Dina Puhovski
Kamera: Duje Kundić
Montaža: Karla Folnović
U MBZ-priči korištena je građa s DVD ROM-izdanja Muzički biennale Zagreb – Međunarodni festival suvremene glazbe (HDS, 2008.) te glazba Milka Kelemena.
Produkcija: Studio Bite Art

Muzički Biennale Zagreb / Hrvatsko društvo skladatelja, 2020.