<

O masterclassu

MBZ SKLADATELJSKE RADIONICE

OTVOREN POZIV

Muzički biennale Zagreb (MBZ) kao festival posvećen suvremenoj glazbi i bliskim umjetničkim formama generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom, tako i sa samim umjetnicima. U tom kontekstu, MBZ predstavlja skladateljske majstorske radionice. Cilj je radionica omogućiti polaznicima da poboljšaju svoje kreativno razumijevanje i usavrše skladateljske vještine u individualnom radu s istaknutim skladateljima i na otvorenim probama s ansamblom. 

MBZ skladateljska majstorska radionica prvi put u sklopu MBZ festivala održana je u travnju 2019. godine. Mentori su bili Nina Šenk (Slovenija), Achim Bornhoeft (Austrija) i João Pedro de Oliveira (Brazil/Portugal), uz rezidencijalni Riot Ensemble (Velika Britanija). U 2021. godini radionice su se održale sa skladateljima-mentorima Alexanderom Schubertom (Njemačka), Martinom Mataloneom (Argentina/Francuska), Sashom Blondeau (Francuska) i Raphaëlom Cendom (Francuska) u prilagođenom online formatu u tri različita segmenta, kao (1) lekcije «jedan na jedan» online, pri čemu je svakomu od polaznika dodijeljeno dvoje spomenutih mentora te online predavanje i diskusije; (2) otvorene probe s rezidencijalnim Ensemble Quasars (Slovačka) kojim je dirigirao Ivan Buffa i (3) radionica za čembalo s čembalistom Franjom Bilićem (Hrvatska).

Novo izdanje MBZ majstorske radionice održat će se od 14. do 21. travnja 2023. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Skladatelji-mentori bit će jedni od trenutno najproduktivnijih i najoriginalnijih skladatelja 21. stoljeća: Chaya Czernowin, Olga Neuwirth, Franck Bedrossian i Clemens Gadenstätter. 

MAJSTORSKA RADIONICA ZA SKLADATELJE 2023.

Majstorska radionica Muzičkog biennala Zagreb 2023. održava se u tri različita segmenta:

a) individualna nastava s jednim od mentora-skladatelja

Odabrani polaznici imaju mogućnost intenzivnog rada «jedan na jedan» s dodijeljenim mentorima u dva termina (predviđeno trajanje jednog termina je 45 min). Polaznici pristupaju individualnim satima s kompozicijom po vlastitom izboru. Raspored individualne nastave nalazi se na ovoj poveznici, a organizator zadržava pravo promjene unutar rasporeda i odvijanja MBZ skladateljske radionice. Individualna nastava nije otvorena za javnost.

b) predavanja i diskusije

Odabrani polaznici imaju mogućnost prisustvovati predavanjima mentora-skladatelja. Svi mentori MBZ skladateljske radionice održat će jedno predavanje u trajanju do 60 min, s dodatnih 30 min za diskusiju s uključenim polaznicima. Mentorska predavanja s otvorenom diskusijom održavat će se kao dio festivalskog programa van prostorija Muzičke akademije Zagreb. 

Raspored predavanja* 

lokacije: Klub Močvara | Lauba

Clemens Gadenstätter – 17.4., ponedjeljak | 18.00 – 19.15h | Klub Močvara / terasa
Chaya Czernowin – 18.4., utorak | 18 – 19.15h | Lauba
Frank Bedrossian – 19.4., srijeda | 18 – 19.15h | Klub Močvara / terasa

*Detaljnije informacije o predavanjima bit će objavljene na web-stranici MBZ-a do 1. veljače 2023. 

c) Čitaće probe s rezidencijalnim ansamblom festivala Muzički biennale Zagreb – Klangforum Wien

Odabrani polaznici imaju mogućnost rada s ansamblom Klangforum Wien na dva termina čitaćih proba (predviđeno trajanje jednog termina je 45 min.). Polaznici pristupaju probama s kompozicijom po vlastitom izboru (kompozicija mora pratiti kriterije navedene u iinformacijama o prijavi). Odabrana kompozicija može, ali ne mora biti jednaka kompoziciji prijavljenoj za individualnu nastavu s mentorom. Na jednom terminu proba će biti prisutan dodijeljeni mentor-skladatelj.*

Raspored čitaćih proba nalazi se na ovoj poveznici, a organizator zadržava pravo promjene unutar rasporeda i odvijanja MBZ skladateljske radionice. Čitaće probe s ansamblom Klangforum Wien otvorene su za pasivno sudjelovanje i ostalim polaznicima MBZ skladateljske radionice, ali i zainteresiranoj javnosti uz obaveznu prethodnu prijavu do 1. travnja 2023. na francesca.paleka@hds.hr.

*Umjesto Olge Neuwirth na čitaćim probama njoj dodjeljenih polaznika bit će prisutan Clemens Gadenstätter.