MBZ
04|04 Četvrtak
Galerija Greta | 18h
×

Galerija Greta

Lokacije Ulaznice

Vožnja soničnim biciklom – SVEČANI START

Godine 2013. glazbena umjetnica i skadateljica Kaffe Matthews zajedno je s kolegom Daveom Griffithsom osnovala The Bicrophonic Research Institute (BRI) u Londonu koji godišnje ostvaruje nekoliko site-specific glazbenih projekata u suradnji s domaćim i inozemnim producentima i organizacijama. Rezultat gotovo desetogodišnjega rada i brojnih projekata, danas uklopljen u umjetničku ponudu BRI-a, sonični je bicikl – bicikl na koji su sprijeda montirana dva zvučnika, a straga GPS i Raspberry Pi kompjutor. Tim je razvio softver koji mapira različita mjesta te uz njih povezao određene zvukove kako bi dobio interaktivnu instalaciju u pokretu. Naime, sonični bicikl ovisno o lokaciji i brzini pedaliranja reproducira odabrane, prigodne zvukove, pretvarajući tako otvoren prostor grada ili nekog manjeg mjesta, zajedno s njegovim društveno-političkom kontekstom i arhitekturom, u otvorenu koncertnu dvoranu koja svoju publiku skuplja na svakom koraku ili, bolje rečeno, okretaju kotača. Sonični bicikl projekt je u trajnome nastajanju – njegova interaktivnost i pristupačnost svim vrstama korisnika redovito se unaprjeđuje.

Sonični bicikl pripada programskom bloku hommage Urbofest '79. i javlja se kao svojevrstan odgovor na Mobilodrom Michaela Fahresa, električno vozilo nalik automobilu koje je stvaralo zvukove prema vrsti, intenzitetu i visini tona ili šumu iz okoline. Kompjutor koji je bio ugrađen u vozilo u stvarnome je vremenu reproducirao zvučni odgovor zvučnoj slici okoline, istodobno ju razarajući ili upotpunjujući.

Zagrebačka varijanta soničnoga bicikla na 30. se MBZ-u obogatila suradnjom s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge koje su provele tjedan dana na radionici s Kaffe Matthews, oblikujući raznovrsne zvukove, razgovarajući i čitajući poeziju, kako bi na koncu stvorile zvučnu bazu za ovogodišnji bijenalski sonični bicikl. Konfiguracija takvog bicikla, dosadašnji projekti i zvučni primjeri dostupni su na web-stranici https://sonicbikes.net/sonic-bike/. Određeni broj primjeraka bicikala, nakon svečanog otvorenja 4. travnja u 18 sati u Galeriji Greta, bit će izložen i dostupan na istome mjestu svakoga dana do kraja 30. MBZ-a od 11 do 19 sati.

 

Foto: Matej Grgić