MBZ
30|03 Subota
Kulturni centar Mesnička | 19h
×

Kulturni centar Mesnička

Lokacije Ulaznice

MBZ Zagrijavanje

Marcello Piras: Što je slobodno u free jazzu? – Istraživanje!

Jedan od najcjenjenijih talijanskih muzikologa na svijetu Marcello Piras bavi se jazz glazbom od svoje 16. godine. Međunarodno je poznat kao autoritet za afroameričku glazbu, iako se njegova istraživanja protežu i izvan nje. Objavio je knjigu o Johnu Coltraneu i eseje za enciklopedije, knjige i periodiku. Njegov rad obuhvaća prijevode knjiga Early Jazz i The Swing Era Gunthera Schullera i bilješke objavljene na pločama jazz glazbenika. Piras također razvija novu metodu za strukturalnu analizu jazza. Predavao je na uglednim sveučilištima i održava majstorske tečajeve iz prakse izvedbe te predavanja diljem svijeta: u Italiji, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Brazilu itd. Od 2001. do 2002. godine radio je u Center for Black Music Research u Chicagu i na Sveučilištu Michigan. Trenutno živi u Meksiku, gdje proučava afroamerički utjecaj na baroknu glazbu te piše rad o afrocentričnoj povijesti glazbe od kamenoga doba do danas, integrirajući u svoje istraživanje paleontologiju, evolucionizam, filogenetiku ljudskoga mozga, lingvistiku i arheologiju. U svojoj će zagrebačkoj avanturi istraživanje nastaviti predavanjem koje zaokružuje pitanje: Što je slobodno u free jazzu?

 

Port to Port to Port

Denis Razumović Razz, alt/tenor saksofon, gitara,

flauta i vokal; Giovanni Maier, kontrabas; Rajko Ergić,

bubnjevi, sopran saksofon i klarinet

 

Port To Port To Port autorski je album Denisa Razumovića – Razza, samoukoga jazz glazbenika, saksofonista, kompozitora, multinstrumetalista i vokalista iz Rijeke, koji je ostvario u suradnji s bubnjarom i sopran saksofonistom Rajkom Ergićem i kontrabasistom Giovannijem Maierom. Port To Port To Port ujedno je i projekt koji istražuje nepredvidivost i neponovljivost glazbene improvizacije, oslobađajući je pritom stereotipične opterećenosti izvođačkim egom. Fokus se stoga premješta s tehničke spreme pojedinog izvođača ili svojevrsnog nadmetanja nekoliko njih na implikacije koje proizvodi trenutno muziciranje kao iskrena, introspektivna potraga, sklona, kao i ljudski život, neočekivanim i naglim obratima. Gotovo psihoanalitičkim pristupom, izvođači, ujedno i autori i aranžeri improvizacijske „struje svijesti“, zatomljuju zahtjeve vlastitog ega kako bi ispleli mrežu kolektivne glazbene svijesti, koja će slobodnim strujanjem u duhu free jazza proizvesti nove, i slušateljima i njima samima nepoznate zvučne oblike.

Port To Port To Port četvrti je Razzov album koji je objavila izdavačka kuća Dallas Records. Razvijajući godinama svoj glazbeni izraz na temelju tradicionalnoga jazza, bebopa, free jazza i bluesa, ali i na temelju vlastite intuitivnosti te marljivog istraživanja socioloških i povijesnih čimbenika koji su obilježili njegove glazbene uzore, Razz je svoj rad već okrunio trima albumima: In Umbra, For Believers Only, Urban Minority.