MBZ
12|04 Petak
Lauba | 23h
×

Lauba

Lokacije Ulaznice

Ansambl Konstrukt

Konstrukt je osnovan u Istanbulu 2008. godine. Ovi ljubimci underground jazz scene za sebe kažu da stvaraju slobodnu glazbu inspiriranu Istanbulom i kozmičkim kaosom. Ove godine slave desetu obljetnicu svojega postojanja nizom posebnih događanja, a iza sebe već imaju značajne suradnje s brojnim istaknutim imenima avangardne scene, među kojima su Peter Brötzmann, Joe McPhee, Akira Sakata, Evan Parker, Marshall Allen, Thurston Moore, Keiji Haino, William Parker, Okay Temiz i drugi.

Konstrukt je svoj prvi proboj ostvario albumom Dolunay, koji je snimio s Brötzmannom 2009. godine, i odonda plijeni pažnju ne samo u domovini nego i u europskim krugovima slobodne glazbe. Stoga su bili pozvani i na festivale kao što su International Jazz Festival Saalfelden, Konfrontationen u Nickelsdorfu, Krakow Jazz Autumn, TUSK Festival, Zuma Fest, Jazztopad, Sant’Anna Arresi Jazz Festival, A L’Arme! i mnogi drugi.

Njihova dva najnovija LP izdanja: Live at Tarcento i Live at NHKM, Andy Votel i časopis The New York City Jazz Record zasebno su uvrstili na svoje top-ljestvice 10 najboljih u 2016. godini (Top 10 Of The Year 2016). Attic Magazine njihov je album, koji je nastao u suradnji s Keijijem Hainom, snimljen je u Istanbulu i nosi dramatičan naslov A Philosophy Warping, Little By Little That Way Lies A Quagmire, nedavno proglasio najboljim albumom 2017. godine.

Konstrukt je svoj posljednji nastup održao na festivalu Alice u Kopenhagenu te na TUSK Festivalu, prvi put s Otomom Yoshihideom. Povodom svojega prvog posjeta Zagrebu Konstrukt najavljuje vrlo posebnu glazbenu večer.

 

Foto: Irmak Altıner