11 / 04
Utorak
20 – 21h
KIC - Kulturno informativni centar / Galerija na katu
Besplatan događaj
×

Kulturno informativni centar - KIC

Zvučno zrcalo za krhotine br. 2

Sara Salamon

U sklopu predstavljanja MBZ tima, u Galeriji Na katu prikazuje se zvučna instalacija Zvučno zrcalo za krhotine br. 2 vizualne umjetnice Sare Salamon, kustosice programskog odjela posvećenog instalacijama.

Zvučno zrcalo za krhotine serija je zvučnih instalacija, čija je prva iteracija prikazana u Rijeci u 2021. baveći se pitanjima grada na vjetrometini povijesti.  Za Muzički biennale Zagreb 2023. kreirana je nova zvučna kompozicija koja mapira jeke gradskih praznina. Odsustvo ljudskog djelovanja stvara nove kontingencije, odnosno nepredvidive događaje, a autorica pronalazi njihove zvučne manifestacije.

Rad koristi elemente akustične rezonance i jeke kao odraza zvuka, koji se slušatelju pojavljuje s odgodom. U galerijskom postavu, snimke su udaljene i fokusirane 2 metra od izvora zvuka, pomoću eliptičnog akustičnog zrcala. Objekt je izrađen po uzoru na parabolična zrcala koja su se, prije izuma radara, koristili za prisluškivanje pomoću odbijanja i fokusiranja zvučnih valova. Suradnik za geometriju objekta bio je Hrvoje Spudić, a izvedbu Nikola Brlek (Superhands).

Instalacija se može pogledati do 22.4.2023. u radno vrijeme KIC-ove Galerije na katu.