MBZ

Matko Brekalo: skladateljske bilješke

Kao što je Urbofest '79. godine imao svoje MBZ MUSIWALKS, glazbene šetnje koje su poticale interakciju skladatelja i prolaznika i za koje su se birala mjesta na kojima se glazba obično ne može čuti, tako i MBZ 2019. ima Matka Brekala i Ratka Vojteka, koji se na neuobičajen način izlažu svakodnevici – gradu i svijetu.

Urbi et Orbi projekt je u kojem se susreću naizgled nespojive situacije. Kolizija suvremene umjetnosti, performansa umotanog u glazbeno ruho, sa svakodnevnom rutinom beskrajnih prolaznika, koji teško primjećuju bilo što osim vlastitih misli i problema, konstantno ometanih sveprisutnim umjetnim elektromagnetskim spektrom.

Iz tog razloga, ovaj projekt predstavlja otpor i izazov privlačenja pozornosti nečim nekonvencionalnim i slobodoumnim, nečim za čiju je percepciju potrebno izaći iz mikrovalnog etera. Isto tako, Urbi et Orbi istodobno je svojevrsni socijalni eksperiment bez hipoteze, kojemu je cilj lapurlatistički prenijeti reakcije nasumičnih prolaznika (kakve god one bile) publici koja je stavljena u ulogu subjektivnog promatrača. To je moguće kroz upotrebu suvremene tehnologije streaminga (videoprijenosa uživo), koji će biti ostvaren kroz suradnju s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

 

Sam naziv projekta (Urbi et OrbiGradu i svijetu) opisuje snažnu težnju stvaratelja i izvođača suvremene umjetnosti, u kojoj se na nekonvencionalan način izlažu pred nasumičnom publikom, s ciljem izazivanja reakcije i izbjegavanja ravnodušnosti. Naziv je inspiriran i hommageom Urbofestu MBZ-a 1979.

Ovaj projekt ostvaren je kroz suradnju multinstrumentalista Ratka Vojteka i skladatelja mlađe generacija Matka Brekala, čija je kombinacija iskustva i neopterećenosti konvencionalnošću iznjedrila ovu neobičnu ideju.

 

Autor fotografija: Matej Grgić