Projekt BALKAN AFFAIRS u sklopu festivala Sommer in Stuttgart predstavljen i njemačkoj publici

Nakon uspješne praizvedbe na 32. izdanju festivala Muzički biennale Zagreb, projekt BALKAN AFFAIRS krajem srpnja doživio je i svoju njemačku premijeru u sklopu festivala Sommer in Stuttgart. Ovaj bijenalski projekt nastao je u koprodukciji s udrugom Musik der Jahrhunderte i ansamblom Neue Vocalsolisten Stuttgart.

Festival Sommer in Stuttgart odvio se od 20. do 23. srpnja, a tijekom četiri dana na nekoliko se lokacija održalo šest koncerata. Jedan od njih bio je i izuzetno dobro posjećen BALKAN AFFAIRS koji je 22. srpnja održan u dvorani Theaterhaus Stuttgart gdje je šestero članova ansambla Neue Vocalsolisten izvelo skladbe šestero skladatelja iz šest bivših država Jugoslavije.

U svojim vrlo različitim i uglavnom performativnim djelima oni tako otkrivaju svoje groteskne, ironične te čak i pomirljive scenarije vezane uz posljedice rata na 'Balkanu' koji nastavlja oblikovati društva njihovih matičnih zemalja sve do danas. Hanan Hadžajlić dopušta sudaranje različitih molitvenih praksi. Jug Marković svoje djelo temelji na pretjeranoj inflaciji u Jugoslaviji koja se raspada ali i na mirisima i zvukovima svog djetinjstva. Ana Pandevska parodira eksperimentalnu postavku buduće sreće Balkana pod okriljem Europske unije. Nina Perović i Petra Strahovnik u svojim skladbama pak dojmljivo dokumentiraju osjećaj fizičkog i psihičkog nasilja, a Helena Skljarov 'napisala' je beziluzornu alegoriju o dominaciji i diferencijaciji.

Podsjetimo, projekt Balkan Affairs zamišljen je kao otvoreni prostor za susret regionalnih skladatelja te potiče na razmjenu ideja i međusobno razumijevanje vlastitih kulturoloških sličnosti i razlika, nudeći alternativu za izgubljeni zajednički kulturni prostor. Petero mladih skladateljica i jedan skladatelj po narudžbi je za 32. izdanje MBZ-a skladalo skladbe inspirirane vlastitim sjećanjima za svjetski renomiran ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart. Kao festival koji kontinuirano potiče stvaralaštvo suvremenih skladatelja, Muzički biennale Zagreb tako je kroz projekt BALKAN AFFAIRS nastojao pružiti jednake uvjete rada za svih šestero skladateljica i skladatelja te potaknuti ponovno povezivanje regije kroz suvremenije, inkluzivnije očište.