MBZ

Preminuo je Ruben Radica

Muzički biennale Zagreb s velikim se žaljenjem oprašta od akademika Rubena Radice, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih skladatelja, koji je preminuo 27. srpnja 2021. u 91. godini života.
Ruben Radica glazbom se počeo baviti u rodnome Splitu, gdje je dobio poduku od djeda, skladatelja Josipa Hatzea. Nastavio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao dirigiranje u razredu Slavka Zlatića i kompoziciju u razredu Milka Kelemena, a usavršavao se kod svjetski značajnih skladatelja kao što su Boulez, ili Messiaen. Velik je trag ostavio i vlastitim pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu (1963. – 2001.). Njegov opus karakteriziraju iznimna ekspresivnost, ali i kompleksnost te značajni tehnički i intelektualni zahtjevi koje postavlja pred izvođača, kao i jedinstvena skladateljska poetika.
 
Skladbe Rubena Radice kontinuirano se izvode na MBZ-u još od njegova drugog izdanja, 1963. godine, i Lirskih varijacija, a mnoge su praizvedene baš na Muzičkom biennalu, primjerice 19&10, interferencije za recitatora, zbor i orkestar (1965.); Extensio, za klavir i orkestar (koji su 1973. praizveli Vladimir Krpan, Slovenska filharmonija i Oskar Danon, a 2011. ponovno izveli Anna Borisovna Sëmkina, Plovdivska filharmonija i Dian Tchobanov); Prazor, misterij u 10 prizora za glazbenu pozornicu (HNK, 1991.); Skrušeno, dvanaest harmonijskih izraza korala „Herzlich tut mich verlangen“, posvećeno vukovarskim žrtvama (1993.), i druge. Njegovu su glazbu na MBZ-u otkrivale i nove generacije te je Ansambl studenata Muzičke akademije za Novu glazbu na festivalu 2017. izveo Radicine Litanije svih svetih za papu Ivana Pavla drugog. Važnost skladateljskog rada Rubena Radice Muzički je biennale naglasio i odabirom njegove skladbe za svečani koncert otvorenja ovogodišnjeg, obljetničkog, 31. MBZ-a: bile su to ponovno Lirske varijacije, u izvedbi Zagrebačkih solista i Tomislava Fačinija.