MBZ

Preminula je Zdenka Kapko-Foretić

Prije nekoliko dana je, nakon kratke bolesti, u 82. godini života preminula istaknuta muzikologinja Zdenka Kapko-Foretić, čime je Muzički biennale Zagreb izgubio dragu prijateljicu, veliku stručnjakinju i redovitu pripadnicu festivalske publike.
 
Zdenka Kapko-Foretić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala na Odsjeku za povijest glazbe. Na Sveučilištu u Kölnu nastavila je studij muzikologije, povijesti umjetnosti i fonetike te je 1973. završila doktorat filozofskih nauka. Svojim je doprinosima sudjelovala u brojnim časopisima i izdanjima, među ostalim u enciklopediji Rheinische Musiker, časopisima Zvuk, Arti musices, IRASM, Musikgeschichte in Mittel– und Osteuropa, 15 dana, Vijenac, u Časopisu Tehničkog sveučilišta Chemnitz te u muzikološkim zbornicima Hrvatskog muzikološkog društva te Slovenskih glazbenih dneva u Ljubljani. Bila je suradnica 3. programa Hrvatskoga radija, kao i Zapadnonjemačkog radija, radija Deutschlandfunk, Hesenskog radija te medijskog servisa Deutsche Welle. Prevodila je s hrvatskog na njemački.
 
Za njemačke medije svojedobno je izvještavala i s Muzičkog biennala Zagreb, a o svojim sjećanjima na MBZ govorila je u nekoliko epizoda MBZ Priča snimljenih u povodu 60. rođendana festivala. 
Zdenka Kapko-Foretić na Biennale je redovito dolazila - najčešće u društvu supruga Silvija, ili s kolegicom i prijateljicom Seadetom Midžić - i uvijek žustro, originalno i dobronamjerno pridonosila biennalskim razgovorima. 
 
Tim Muzičkog Biennala Zagreb izražava iskrenu sućut obitelji i prijateljima te duboko suosjeća s gubitkom.​