MBZ

Pozdravno pismo umjetničke ravnateljice MBZ-a 2021. i 2023.

Dragi prijatelji suvremene glazbe,
 
Na temelju izdanja 30. muzičkog biennala Zagreb 2019. godine, koje je kako domaćoj publici tako i sudionicima ostalo u pamćenju kao iznimno i intenzivno iskustvo,  a njegov odjek u svijet prenose zagrebački i inozemni gosti, čestitam programskom timu koje stoji iza njega, te prihvaćam palicu promišljanja i stvaranja novih glazbenih doživljaja koji će na svijet doći s narednim festivalom 2021. godine. 
 
Prateći festivalska zbivanja 2019. godine intenzivnije nego ikada prije, jasno mi je koliko je većina sudionika oduševljena gradom Zagrebom, ljudima, festivalskim programom i konceptom koncerata, a iz aspekta kompozitorice, no i kroz oči umjetničke ravnateljice festivala 2021. godine, spoznala sam koliko potencijala nosi zagrebačka i hrvatska glazbena zajednica. Preuzimam ovu funkciju vrlo motivirana nadograditi i razgraditi postojeće strukture te Biennale još vise ojačati u namjeri da bude mjesto gdje hrvatska, kao i internacionalna imena nalaze svoju slobodu izražavanja i mogućnost za nezaboravne koncerte, koncepte i susrete.
 
Istovremeno, voljela bih probuditi kreativnu atmosferu i budnu komunikaciju između umjetnika i slušatelja ne samo tjedan dana svake druge godine, nego potaknuti stvaranje zajednice koja funkcionira u duhu suvremenog stvaralaštva. I zato vam predlažem – kompozitorice i kompozitori, instrumentalistice i instrumentalisti – diskutirajte, surađujte, izživite svoje ideje međusobno što vise možete, potaknite svoje  najbliže da dolaze na koncerte, tako da Biennale bude vrhunac utaživanja gladi za suvremenom glazbom i svime što ju nadopunjuje. Veselim se ovoj novoj ulozi, jer znam da imam tim vrhunskih ljudi koji su vrlo snažne i svestrane ličnosti, te ćemo svi skupa predano raditi na događaju koji na svim razinama stvara plodno tlo za sadašnje i buduće generacije kreativaca i intelektualaca, uvijek uz dašak sjećanja i zahvalnosti čovjeku kojemu postojanje ovog festivala uopće možemo zahvaliti – Milka Kelemena.
 
Vidimo se 2021. u novoj avaturi!
 
 
Margareta Ferek Petrić 
umjetnička ravnateljica MBZ 2021. i 2023.