MBZ

Posljednji dan 29. MBZ-a vodi nas u zagrebačko podzemlje

S generalnog pokusa undercut opere TE

 

I djeca i odrasli bili su oduševljeni kreativnom energijom francuskih udaraljkaša jučer popodne u Zagrebačkom kazalištu lutaka... Veliki uspjesi hrvatskih skladatelja s ovogodišnjeg Biennala nastavili su se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog sinoć na koncertu Zagrebačke filharmonije... U Teatru &TD sinoć se održao pravi „festival u malom“ – performans belgijskog ansambla Ictus. Samo za najizdržljivije, koji su imali priliku kroz kolaž od ukupno 11 djela – zajedno s ansamblom – sa svih aspekta propitati odnos između zvučnog i vizualnog. Među izvedenim je djelima bila i skladba hrvatskog skladatelja Davora Branimira Vinczea Izvrnute točke...

 

A što nas očekuje danas, posljednjeg dana ovogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb?

Nakon sedam dana užurbanog koncertnog tempa, posljednji dan otunelu Gričvogodišnjeg Biennala započnimo kontemplativno. „Na ovome koncertu improvizirat ću na likovne predloške renomiranih hrvatskih slikara: Vladimira Blažanovića, Tihomira Lončara, Željka Mucka i Davorina Radića. Izbor iz njihovih djela pomno je promišljen, oblikujući tako svojevrsni misaoni hod: PietaČovjekPar – Čuvari – Sjena – Trag sunca – Noina predstava – Krist i slijepac. Ispreplitanje onostranog i zemaljskog, smrti i života, svjetla i sjene, zapravo su svojevrsni glazbeni antonimi, koji su i uvjet života glazbe: kontrast, sukob, promišljanje, emocija, afekt, stanje.“ O svojem orguljaškom recitalu tako piše Ante Knešaurek te poziva publiku u Baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj. Kao vrsni i provjereni majstor improvizacije, Knešaurek progovara o improvizaciji kao „neuhvatljivoj, nikada zapisanoj kompoziciji kojoj je jedino slušateljstvo svjedok“. Stoga posvjedočite podnevnom koncertu ovog kreativnog skladatelja i orguljaša, koji se odvažio pretočiji svoje emocije i misli u trenutak glazbe. 

Zagrebački puhački trio u svom novom sastavu (Žarko Perišić, fagot; Domagoj Pavlović, klarinet i Branko Mihanović, oboa) nastavlja tradiciju ansambla osnovanoga 1969. godine, promovirajući glazbu za puhače. Njegov širok repertoar sastoji se od skladbi svih stilova i razdoblja, no ansambl inklinira suvremenoj glazbi. Na inicijativu Trija nastale su brojne skladbe, a mnogi hrvatski skladatelji posvetili su mu svoja djela. Tako će i na današnjem koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu u 17 sati izvesti djela dvojice hrvatskih skladatelja – Aeolian Symmetries Danijela Legina i Kvartet za obou, klarinet, fagot i klavir Branimira Lazarina. Drugi dio programa posvećen je stranim suvremenim autorima – korejskom skladatelju Isangu Yunu (Rondell) i njemačkom skladatelju Robertu H. P. Platzu (Branenwelten). Zagrebačkom puhačkom triju na klaviru će se pridružiti Srebrenka Poljak.

Stigli smo i do posljednjeg programa na ovogodišnjem Muzičkom biennalu. Za kraj – idemo u podzemlje. U  čeka nas spajanje svjetova: TEundercut opera koja otvara novi svijet, izgrađen na ideji izolacije. Akustička i prostorna specifičnost tunela dovodi publiku u poziciju sudionika izvedbe. Čujnog i vidljivog sutvorca podzemlja – šetališta kroz umjetničko djelo ili skloništa od društva koji predstavlja. Undercut opera ne slijedi formalne sadržaje opere te kao hibrid opere i glazbeno-scenskog djela provocira i u glazbenom i u scenskom segmentu. Tko stoji iza ove „podrezane opere iz podzemlja“? Dvoje skladatelja različitih generacija – Ana Horvat i Dalibor Bukvić, redateljica Natalija Manojlović te Vokalni ansambl Antiphonus, koji je, uronjen u kontekst izvođača, tretiran kao skupina pojedinaca skrivenih od društveno-političkog uragana u podzemno polje umjetnosti. Previše je nepoznanica i intrigantnosti da se ovaj program ne bi pogledao. S obzirom na ograničen broj mjesta u tunelu Grič, danas su na repertoaru dvije izvedbe – u 20 i 22 sata, a sutra, u nedjelju 30. travnja, posljednja je izvedba u 15 sati.

29. Muzički biennale Zagreb zahvaljuje svim ovogodišnjim sudionicima, pokroviteljima, suradnicima, volonterima, a ponajprije vama – našoj vjernoj publici!