MBZ

Početak festivala obilježavaju nastupi vodećih europskih ansambala za suvremenu glazbu

Berislav Šipuš i Ansambl intercontemporain

 

Na mjestu gdje smo najavili ovogodišnji festival, u zgradi Muzičke akademije, očekuju vas prijepodnevna predavanja. Na prvom istražujemo kako racionalna kalkulacija i osjetilna percepcija nadopunjuju jedna drugu u kreativnom procesu. Na poslijepodnevnoj radionici, uz jazz pijanista Chrisa Jarretta, mladi će glazbenici uroniti dublje u slobodnu improvizaciju, a Komorni zbor Muzičke akademije pod ravnanjem Jasenke Ostojić, uz goste s kojima su surađivali u projektu EUphony, osmislili su vokalno-instrumentalni program s djelima autora iz srednjoeuropske regije, a čiji je cilj – osim onog umjetničkog i pedagoškog – upoznavanje različitih tradicija i kultura.

Odabrana elektronička glazba mladih čeških i slovačkih skladatelja uz kavu i druženje s glazbenicima očekuje vas danas, 24. travnja u 15 sati u KIC-u, a iza projekta stoji biennalskoj publici poznato lice – slovački skladatelj Daniel Matej.

 

Jedan od vodećih ansambala posvećenih suvremenoj glazbi – Ansambl Modern, objedinjuje oko 20 solista iz raznih zemalja, ilustrirajući njegovu multikulturalnu pozadinu i filozofiju. Taj duh odražava i glazba Jörga Widmanna, koji je trenutačno među najprominentnijim ličnostima suvremene glazbene scene, a upravo je praizvedbom njegove skladbe otvorena nova zgrada Filharmonije na Labi. Njegovom Ljubavnom pjesmom započinje večerašnji koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih. Uz to, na programu su i skladbe izvrsnog slovenskog skladatelja mlađe generacije Vite Žuraja te djela Arnulfa Hermanna i Enna Poppea.
S prvih pokusa u Njemačkoj javio se skladatelj Tibor Szirovicza, čije novo djelo Synchronicity čeka svoju praizvedbu na današnjem koncertu. Prenosimo njegove dojmove, ujedno i kao poziv na večerašnji koncert Ansambla Modern:
„Ansambl je zaista fantastičan – jednostavno ne mogu opisati riječima tu razinu rada, energiju ljudi, muzikalnost te preciznost... Jedva čekam koncert u Zagrebu! Zaista poseban doživljaj i iskustvo koje nikada neću zaboraviti...
Vidimo se u ponedjeljak navečer!“

 

U sklopu ciklusa jazz.hr, na MBZ-u gostuje i jazz pijanist Chris Jarrett, koji će s domaćim jazz snagama predstaviti svoje i skladbe Zorana Šćekića te improvizirati na klaviru u dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji. Uz autore nastupaju: Saša Nestorović, Krunoslav Levačić, Pavle Jovanović, Luka Žužić i Ivar Roban Križić okupljeni pod nazivom Abstract Collective.

 

Danas je posljednja prigoda za pogledati i poslušati sjajnu, novu lutkarsku predstavu Žabica kraljica, u 18 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Čeka vas sjajan ansambl, upečatljiva priča, odlična glazba i puno zabave!