MBZ

Nakon Ansambla intercontemporain zagrebačku publiku oduševio i njemački Ansambl Modern

Ansambl Modern i Tibor Szirovicza, foto: Matej Grgić

 

Praizvedbom svoga djela Sinkronicitet bio je iznimno zadovoljan i Tibor Szirovicza, hrvatski skladatelj kojemu je ovo iskustvo zasigurno dalo ‘vjetra u leđa’  za daljnje kreativne pothvate.

Nakon koncerta Ansambla Modern Oduševljena publika ispunila je i dvoranu Blagoja Berse Muzičke akademije na jazz koncertu organiziranom u suradnji s ciklusom jazz.hr. Uz hrvatske jazz glazbenike okupljene u sastav Abstract Construction Collective nastupio je svjetski jazz pijanist Chris Jarrett.

 

Što nas očekuje danas, 25. travnja?

Prošle su godine na ljetnim tečajevima za Novu glazbu odnijeli nagradu za najbolju izvedbu, a kroz svoj rad na glazbi 20. i 21. stoljeća članovi gudačkog kvarteta Maurice nastoje inzistirati na praksi narudžbi djela mlađih skladatelja s ciljem poticanja svježe, bogate i raznovrsne glazbene produkcije, usmjerene prema budućnosti. Niz neobičnih izvođačkih tehnika nalazi se u Lachenmannovu gudačkom kvartetu Grido (Krik) koji zahtijeva slušanje bez očekivanja uobičajenih obrazaca ili uloga u kvartetu, premda je među njegovim gudačkim kvartetima ovaj možda najkonvencionalniji. Skladba je nastala 2001. godine, kada je preminuo Iannis Xenakis, čiji gudački kvartet Tetras slovi kao jedna od njegovih ponajboljih komornih skladbi, a slušamo je danas u KIC-u u 15 sati.

Svakako vrijedi poslušati u Artist talk u KIC-u u 15 sati na kojem će Branimir Pofuk razgovarati s pijanistom Filipom Fakom te dirigentom Aleksandrom Kalajdžićem i finalistima 5-Minute Piano Concerto Competition. 

Odgajanje, poticanje i promicanje interpreta suvremene glazbe jedan je od ključnih preduvjeta kako bi se postavili temelji za nastavak, ali i razvijanje inicijative i prakse, koju u Hrvatskoj već 15 godina predvodi Cantus Ansambl. Prvi korak prema tome svakako su studentski sastavi, pa ovogodišnji MBZ s veseljem prepušta pozornicu zagrebačkome ASMANGU, danas u Muzičkoj akademiji u 18 sati pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera te sutra splitskome S/UMAS ansamblu u KIC-u.

Zbor HRT-a prihvatio se izazova interpretacije Nove glazbe finskih skladatelja i repertoara koji je ranije s finskim glazbenicima pripremao maestro Nils Schweckendiek. Na programu koncerta u Muzeju Mimara u 20 sati je i praizvedba djela hrvatskog skladatelja Frane Đurovića Beyond the Deadline. Mjesto je to gdje ponekad  nastaje i ponajbolji dio glazbe “onih koji sebe ne shvaćaju ozbiljno”. Napomena: redoslijed koncerta je izmijenjen u odnosu na katalog i programsku knjižicu MBZ-a.

Zagrebački solisti su 1965. godine praizveli Kelemenovu skladbu kojom nova generacija Solista otvara večerašnji koncert. u Hrvatskom glazbenom zavodu u 22 sata. Na programu su i skladbe Claudea Viviera te Đure Živkovića, a prvi put imamo prigodu čuti Elegiju Viktorije Čop, narudžbu 29. MBZ-a, koju su Solisti pripremili u radu s Edom Mičićem, koji ravna koncertom.
“Odjeci koji proizlaze iz poniznosti i samilosti srca” cilj su skladbe nastale na stihove Emily Dickinson Kevina Juillerata koja će zaključiti današnji biennalski dan.