MBZ

Na današnjem repertoaru natjecanje klavirskih partitura iz cijelog svijeta i mnogo drugih atraktivnih koncerata

Finalisti natjecanja 5-Minute Piano Concerto u razgovoru o večerašnjem koncertu

 

Voditelj kolegija suvremene komorne glazbe pri akademiji „Liszt Ferenc“ Zsolt Sőrés mentor je mladim mađarskim glazbenicima iz sastava Dark Flow Trio, koji će u 15 sati u KIC-u predstaviti dio repertoara kojim se bave u svom pionirskom nastojanju u sklopu studija da ukažu na važnost sviranja eksperimentalne glazbe.

Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta „Elly Bašić“ već su iskusni biennalci – nastupili su nekoliko puta u sklopu festivala, svaki put sa smionim repertoarom i nadahnutom interpretacijom različitih „novih glazbi“. Ovaj put u Muzeju za umjetnost i obrt u 18 sati izvode skladbe Ivana Božičevića, Johna Cagea, Sare Jakopović i Jordana Noblesa, a luk koji povezuje ove poetički različite autore impresije su voditeljice Ansambla.

„(…) pristiglo je mnogo djela koja su zaista zanimljiva i u kojima se može vidjeti da je skladatelj imao ideju o rezultatu jer, kad se sklada, mora se razmišljati i o slušatelju“. Rekao je to dirigent i skladatelj Johannes Kalitzke, dio tročlanog žirija (uz njega su to bili: Berislav Šipuš, skladatelj i dirigent te Daan Vandewalle, pijanist) natjecanja 5 Minute Piano Concerto. Među brojnim partiturama, pristiglim iz cijeloga svijeta, žiri je odabrao 10 djela koja festivalski ansambl, pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića, večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati predstavlja komisiji koju čine: skladatelji Antti Auvinnen i Vito Žuraj, ravnatelj festivala suvremene glazbe Varšavska jesen Jerzy Kornowicz, te vi – publika! U finalu natjecanja su skladatelji iz Cipra, Kanade, SAD-a, Austrije, Italije, Kine, Grčke, Njemačke, Hrvatske i Meksika.

Iznenađujuća, energična i  zanimljiva dekontrukcija tradicionalne glazbene drame krije se iza intrigantnog projekta Black Box Music, koji pod vodstvom Håkana Stenea izvodi Oslo Sinfonietta večeras u Teatru &TD u 22 sata. Osim toga, na programu koji je realiziran u suradnji s Muzičkim salonom SC-a su još i dvije zanimljive, gotovo provokativne kompozicije: Wolf Studies  Øyvinda Torvunda te Fremdarbeit Johannesa Kreidlera, koji se bavi pitanjem autorstva umjetničkog djela.

Skladatelj Dubravko Detoni, spiritus movens ansambla Acezantez, nedavno je navršio 80 godina, a tim povodom, kao hommage, njegova se glazba više nego inače našla na programima brojnih glazbenika i u eteru radijskih emisija. Ovaj put za publiku 29. MBZ-a načinio je kolaž svojih skladbi koje je izvodio Acezantez te je „osvježio“ sastav, vodeći se pritom istom mišlju kao i pri osnivanju ansambla: „Birali su se ljudi koji su već ranije nizom svojih životnih postupaka, fizionomijom karijere, biranjem repertoara, zanimanjem za neuobičajeno, svojom otvorenošću, scenskom ekstrovertiranošću, duhovitošću i bezobraznošću, pa čak i svojim neskrivenim smislom za pustolovinu, nudili nešto izvanšablonsko, otkačeno, slobodno.” Koncert će se održati u Polukružnoj dvorani &TD u 23 sata.

Na današnjem Artist Talku u KIC-u u 15 sati družimo se s danskim skladateljem Simonom Steen-Andersenom i Marijom Fonelopp, menadžericom ansambla Oslo Sinfonietta, koji će govoriti o zanimljivom audiovizualnom projektu koji nas očekuje u Teatru &TD večeras. S gostima razgovara Branimir Pofuk.