MBZ

Les Percusions de Strasbourg oduševili jučerašnjim koncertom u ZKM-u

Les Percussions de Strasbourg, ZKM, 27. 4. 

 

Koncert za djecu i mlade, kako ga najavljuju, spoj je glazbe za elektroniku i udaraljke. Ansambl na svoj način priča priču o suvremenosti, koketira s raznim skladateljskim stilovima 20. stoljeća te će još jednom ukazati na silne mogućnosti ovog instrumentarija. Pravi eliksir mladosti za opuštanje u petak poslijepodne. Ispravak: koncert za djecu, mlade i odrasle!

 

Što nas još očekuje danas?

Za kraj radnog tjedna, čekaju nas dva stilski potpuno različita koncerta.

Skladba je zamišljena kao vlastiti dnevnik snova...“ (Ivan Josip Skender) – “...mogla bih čak reći da sam se pomalo osjećala kao dijete u dućanu sa slatkišima...“ (Sanda Majurec) – izrekli su neki od skladatelja čija će se djela naći večeras na repertoaru Zagrebačke filharmonije, što je i više nego dovoljno da nam zagolica maštu i ponuka nas na dolazak u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati. Na koncertu na kojem će se izvesti ukupno četiri praizvedbe/narudžbe Muzičkog biennala Zagreb, pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova, osim djela spomenutih hrvatskih skladatelja mlađe generacije praizvest će se i djelo Davorina Kempfa, koji je u sezonama 2012./13. i 2013./14. imao status rezidencijalnog skladatelja Zagrebačke filharmonije. Njegova skladba Plohe i boje (narudžba Zagrebačke filharmonije 2014.) inspirana je slikarstvom Pieta Mondriana. Još će jedna praizvedba „izaći na svjetlo dana“ – The World of Yesterday and Tomorrow nizozemskog skladatelja Stevena Prengelsa, koji je 2015. na MBZ-ovu natjecanju 5-Minute Opera Competition bio dobitnik Druge nagrade. Među ukupno četiri praizvedbe, grčka skladateljica Lina Tonia poslala je svoju skladbu Squall, koja je zasigurno nepoznata zagrebačkoj publici. Ulaz na koncert je slobodan, uz preuzimanje ulaznice na blagajni Zagrebačke filharmonije u KDVL-u.

 

Kraj radnog tjedna provest ćemo u dragom i poznatom nam biennalskom prostoru Teatra &TD i uz belgijski ansambl Ictus. Zasigurno jedan od najatraktivnijih programa na ovogodišnjem MBZ-u, naslovljen Sound & Vision, ispituje sjecište glazbe i vizualnog performansa. Ukupno 11 djela čine pravi „festival u malom“,  među kojima će biti i  djelo hrvatskog skladatelja Davora Branimira Vinczea Izvrnute točke, naručeno od MBZ-a upravo za ovu prigodu. Ovakav format koncerta potiče razne načine slušanja – od „pažljivog“ do „prožimajućeg“ i tako naprijed-natrag. Koncert je dug, a bar je otvoren! Kao ansambl vrlo senzibiliziran za potrebe mladih, programom Sound & Vision dijele preokupaciju cijele generacije mladih za koje je glazba nešto između vizualnog i slušnog.