Kronike Muzičkog biennala Zagreb predstavile bogat program četiri festivalska bloka

Muzički biennale Zagreb prošle je godine proslavio 60. rođendan, na svojem 31. izdanju, koje se održalo u četiri programska bloka od travnja do rujna 2021. Programski blokovi Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration! predstavili su publici šaroliku lepezu događanja koja su obilježila suvremenu glazbenu scenu u Hrvatskoj prošle godine. Jedan od najvažnijih takvih festivala na ovim prostorima, Muzički biennale Zagreb, sada je na svojem YouTube kanalu i uz engleski prijevod objavio sedam festivalskih Kronika, od kojih je svaka obuhvatila određene cjeline festivala. Kronike su izvorno objavljene na Hrvatskoj radioteleviziji.

MBZ kronike snimljene su u produkciji Studija Bite Art, koji vodi Ana Šerić, snimateljica Kronika i, uz Karlu Folnović, montažerka većine epizoda. Autorice svih Kronika su Petra Pavić i Dina Puhovski. Isti je autorski tim kreirao i Kronike MBZ-a 2019., ali i MBZ priče, sedamnaest epizoda o 60 godina Muzičkog biennala Zagreb, koje su također dostupne na MBZ-ovom YouTube kanalu.

Prva Kronika MBZ-a 2021. predstavila je koncert ansambla Black Page Orchestra, nastavak projekta KNAPANJE te 20. rođendan Cantus Ansambla, dok se u drugoj može otkriti više o tri biennalske instalacije, kojima su autori Bojan Gagić, Ana Horvat & Iva Ćurić, Vitar Drinković, kao i o projektu Liquid Control. Programi koji su održani u Muzeju suvremene umjetnosti u svibnju prošle godine predstavljeni su u trećoj, dok su u četvrtoj i petoj Kronici predstavljeni biennalski projekti održani u Klubu Močvara te Pogonu Jedinstvo. O operi Posljednji intermezzo Berislava Šipuša, nastaloj prema motivima iz djela Janka Polića Kamova, Cesarea Pavesea, Paula Celana i Federica Garcíe Lorce, govori se  u šestoj Kronici, a koncertima koje su održali Mouse on Mars i I.N.K. Experiment Duo, kao i završnim mislima umjetničke ravnateljice MBZ-a, Margarete Ferek-Petrić, zaključili smo festivalske Kronike.


MBZ-ove Kronike možete pogledati na službenom YouTube kanalu festivala OVDJE.