Izabrano novo umjetničko vodstvo Muzičkog biennala Zagreb

Temeljem natječaja raspisanog u rujnu 2022. godine, Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja na sjednici održanoj u utorak, 14. ožujka 2023., odabrala je, uoči svojega 32. izdanja, novo umjetničko vodstvo koje će kreirati program za nadolazeće festivalske godine (2025. i 2027.). Programski koncept zajednički su razradili i potpisali skladatelji Ivan Josip Skender, Davor Branimir Vincze i Tomislav Oliver.

Svaki je od njih kao skladatelj i/ili dirigent već više puta umjetnički surađivao s MBZ-om, a Skender i Oliver i trenutačno su članovi programskog odbora MBZ-a. Premda sva trojica trenutačno djeluju u različitim sredinama (Zagreb-Atlanta-Pariz), ujedinili su svoje raznorodne kreativne misli u jedinstvenu izjavu u povodu preuzimanja vodstva festivala:

„Iznimno smo zahvalni na povjerenju koje nam je dano. Preuzimamo festival u našim najplodonosnijim godinama, u kojima smo već stekli mnogobrojna iskustva, a još smo uvijek dovoljno mladi da u MBZ možemo unijeti puno kreativne energije. Nastavljamo na sjajnim temeljima festivala sa šezdesetogodišnjom tradicijom, kojemu je glavna premisa uvijek bila propitivanje sadašnjosti i suvremenih kretanja. Želimo nastaviti progresivni festival otvoren svemu što je uključivo, novo, drukčije i jedinstveno.

Ovo je doba premrežavanja, coworkinga, hibridnih rješenja i sustava te u tom smjeru vidimo i budućnost MBZ-a. Festival po nama polazi od glazbe, ali dotiče se svih drugih grana umjetnosti, ali i ljudske djelatnosti, kreće u Zagrebu, no okuplja i spaja srodne kulturne inicijative iz drugih dijelova zemlje te našu scenu povezuje s inozemstvom. Bit će to festival pun novih formata koji omogućuju da svježi glazbeni izričaji u svoj svojoj mnogostrukosti žive svoju suvremenost.“

Biografije skladatelja možete pročitati na stranici HDS-a:

Tomislav Oliver (Zagreb, 1987.)

Ivan Josip Skender (Varaždin, 1981.)

Davor Branimir Vincze (Zagreb, 1983.)