IRK Performing Reflection na Ring Ring festivalu u Beogradu

Nakon uspješne, rasprodane izvedbe u sklopu 32. MBZ-a, projekt IRK Performing Reflection Ivara Robana Križića u četvrtak, 18. svibnja 2023. godine, gostovao je na Ring Ring festivalu u Beogradu. U sklopu ovogodišnjeg 27. izdanja međunarodnog festivala nove glazbe, kroz pet dana trajanja (od 17. do 21. svibnja), održano je ukupno devet koncerata domaćih i stranih glazbenika u raznim oblicima i formama suradnji. Fokus festivala bio je na glazbenicima mlađih generacija koji tek razvijaju svoju karijeru ili se, pak, pojavljuju u nekim potpuno novim projektima.

 

Jedan od njih je Ivar Roban Križić (kontrabas) koji je svoj projekt predstavio u sastavu: Nikola Vuković (truba), Bojan Krhlanko (bubnjevi, udaraljke, elektronika) i Thomas Grill (elektronika). Odsvirali su sat vremena suvremenog improviziranog materijala, a publika ih je nagradila dugim pljeskom. Istu večer, prije IRK Performing Reflectiona, koncert je održao mladi jazz-electro-noise instrumentalni trio kry iz Beča. Nastupili su u sastavu Alexander Yannilos (bubnjevi), Mona Matbou Riahi (klarinet, efekti) i Philipp Kienberger (bas gitara, efekti) te sve prisutne počastili ekscentričnom mješavinom suvremenog groova, avangardnog jazza i glasne elektronike. Dan ranije, u srijedu, 17. svibnja, održan je i koncert otvaranja za koji je bio zadužen mladi free jazz trio iz Slovenije - sastav TiTiTi kojem se na pozornici Studija 6 Radio Beograda pridružila srpska pijanistica Marina Džukljev. Trio u sastavu Jure Boršič (alt saksofon), Jošt Drašler (kontrabas) i Vid Drašler (bubnjevi) odsvirali su akustičnu svirku koju sami opisuju kao 'beskrajnu improviziranu jazz pletenicu'.

 

Projekt IRK Performing Reflection u Beogradu se predstavio u sklopu inicijative EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists). Riječ je o inicijativi Europske udruge festivala putem koje se sufinanciraju odabrani projekti mladih i perspektivnih umjetnika u usponu. Sustav je to izgrađen za festivale kako bi njima i njihovim umjetnicima pružio podršku i ponudio platformu za razvoj karijera na međunarodnoj razini, a ujedno i poziv na prekograničnu suradnju festivala. Samim time i mladi umjetnici dobivaju priliku za umrežavanje i daljnji razvoj kako projekta kojim se predstavljaju, tako i budućih suradnji s drugim umjetnicima koji nastupaju na nekom od festivala na kojem se i sami predstavljaju. Također, putem ove ih se inicijative u kojoj sudjeluju ukupno tri festivala (jedan od kojih je nositelj projekta i dva partnerska festivala) svakako dodatno motivira i glazbeno osnažuje.

 

Tako je i Križićev projekt realiziran uz financijsku podršku inicijative EFFEA-e i u programskoj suradnji s festivalima nove glazbe, elektronike, elektroakustike, avangardnog jazza itd. Ring Ring festivalom (Srbija) i 180° - Laboratory for Innovative Art (Bugarska). Nakon Zagreba, a sada i Beograda, projekt IRK Performing Reflection u srpnju gostuje na festivalu 180° - Laboratory for Innovative Art u Sofiji (Bugarska), gdje će zaključiti cijelu EFFEA priču.

 

Fotograf: Duško Vukić