Gostovanje Foretićeve "Semi-mono-opere" u Splitu

Revidirana verzija „Semi-mono-opere“ Silvia Foretića ponovno je izvedena u četvrtak, 19. siječnja i to pred splitskom publikom u Hrvatskom domu Split u večernjim satima. Djelo za pjevača i vrpcu praizvedeno je na Muzičkom biennalu Zagreb 1979. godine, a u listopadu prošle godine, po prvi puta u revidiranoj verziji, uspješno je osvojilo scenu Teatra &TD-a u sklopu pretprograma ovogodišnjeg 32. MBZ-a.

Silvio Foretić, 'enfant terrible' hrvatske suvremene glazbe, u djelu se poigrava idejom jedne od najvažnijih klasičnih formi – operom. O procesu skladanja Foretić navodi: „Pustio sam da glazba teče; ima tu i rock-glazbe, ima Beatlesa – izdaleka, ima Puccinija, ne može se reći da ima, direktno, jedan smjer, nema ni citata; ima oponašanja stilova.“

Foretić djeluje kao skladatelj, tekstopisac i kao izvođač (dirigent, pijanist, pjevač) većinom vlastitih djela („kada se moja glazba izvodi na koncertu, a da ja sam ne sudjelujem, osjećam se pomalo neobično”). Za njegov je opus iznimno važan element humora, no, kako tumači akademik Nikša Gligo, to ne bi trebalo tumačiti izrekom „udri brigu na veselje”: „Njegova kompleksna umjetnička fizionomija u kojoj se skladatelj nadopunjuje svestranim izvođačem i tekstopiscem razjašnjuje odnos između brige i veselja na jasno prepoznatljiv način: Veselje je doista reakcija na brigu, ali kao svjesno suprotstavljanje. Otuda u veselju, u humoru kojim odiše Foretićeva glazba, kiseli okus stvarnosti kojoj se angažirano ruga.”​ Takav je slučaj i sa "Semi-mono-operom" u kojoj On, skladatelj, preispituje samog sebe, svoje umijeće i čeka da mu se otkrije te obrati Ona, Opera. 

Režiju djela u njegovu novom ruhu potpisuje Mario Kovač, dok glavnu i sve ostale uloge, iznosi tenor Ladislav Vrgoč. U realizaciji revidiranog djela, punim nazivom „Semi–mono–opera", „semiopera semiseria“ za pjevača i elektroniku, također sudjeluju scenografkinja Andrea Lipej, kostimografkinja Iva-Matija Bitanga te dizajner svjetla Bojan Gagić. Višeslav Laboš i Tihomir Vrbanec zaduženi su za ton, a Ivan Josip Skender za završnu produkciju snimke. 

Autorica fotografije: Maja Prgomet