Druga nagrada grada Stuttgarta za operu "XinSheng" Davora Branimira Vinczea

Hrvatski skladatelj s impresivnom međunarodnom karijerom, Davor Branimir Vincze, dobio je drugu nagradu na 67. Skladateljskom natjecanju Grada Stuttgarta. Zahvaljujući operi za pjevače, komorni ansambl i elektroniku "XinSheng", naš skladatelj je dobio nagradu u vrijednosti od 4000 eura. Kako je žiri natjecanja istaknuo, za pobjedu je bila potrebna visoka kvaliteta radova, što je Vincze i ostvario.
 
Konkurencija nije bila nimalo laka, a natjecalo se 87 skladatelja s čak 153 rada. Pobjedničke skladbe izvest će se na ceremoniji dodjele Eclat Festival Neue Musik Stuttgart u veljači sljedeće godine. Članovi žirija bili su Martina Seeber, predstavnica Südwestrundfunka, prof. Martin Schüttler, predstavnik Državnog sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti Stuttgart, Annesley Black, skladateljica, prof. Markus Hechtle, skladatelj, Samir Odeh-Tamimi, skladatelj, Monika Pasiecznik , muzikologinja, i Boglárka Pecze, klarinetistica, Ansambl Trio Catch. Sastankom na kojem se nagrada dodjeljivala je predsjedao Marc Gegenfurtner, voditelj Ureda za kulturu Grada Stuttgarta.
 
Vinczeovo djelo "XinSheng" izveo je ansambl Decoder na Muzičkom biennalu Zagreb 16. srpnja 2021. godine u Pogonu Jedinstvo. Upravo ta opera disertacijsko je djelo ovoga skladatelja na Sveučilištu Stanford.
 
„Naslov moje opere za pjevače, komorni ansambl i elektroniku je "XinSheng". Priča je to o paru koji vodi tvrtku, koja ima ilegalno i, recimo, legalno lice. Prvo, kao boksački menadžeri, par mami potencijalne mlade boksače na potpisivanje ugovora s njihovom tvrtkom uz obećanje da će ih trenirati za Olimpijske igre. Međutim, njihov je pravi plan skriven: iscrpiti boksače svakim sljedećim turnirom, uzeti im organe i prodati ih na crnom tržištu. Drugo, njihova tvrtka proizvodi osvježavajuće piće "XinSheng". U većim količinama, "XinSheng" potiče izdržljivost sportaša i regenerira ih, no dulje korištenje dovodi do zatajenja unutarnjih organa. Ta mračna strana naizgled legalnog poslovanja još je jedan način na koji ovaj par stvara potražnju za svoju trgovinu organima", istaknuo je skladatelj o svom djelu prošle godine.
×