MBZ

DANI BOŠNJAK ONLINE

Pozivamo Vas da u petak, 28. 5., od 18h pogledate online koncert vrhunskoga hrvatskog flautista Danija Bošnjaka na YouTube kanalu MBZ-a.
Na koncertu na kojem će izvesti djela triju skladateljica i trojice skladatelja raznih generacija, Bošnjak predstavlja širok raspon zvuka od piccola do bas-flaute, protkan elektronikom. Čut ćete djela rumunjskih autorica – majke i kćeri – Doine Rotaru i Diane Rotaru, finsko-francuske skladateljice Kaije Saariaho (skladbu inspiriranu letom ptica i zapisima Saint-Johna Persea), kao i djelo osnivača Biennala Milka Kelemena Fabliau I, koje Bošnjaka, kako kaže, „prati cijeli život“. Dani Bošnjak izvest će i hrvatsku praizvedbu djela Tomislava Olivera Mixórdia IV, Transmitting te će praizvesti minijature za piccolo Burleska Dubravka Detonija. 
 
Pridružite nam se i na Razgovornim formatima 31. MBZ-a, u subotu, 29. 5., od 12h u Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti:
Skladatelj i muzikolog Lukas Haselböck predavat će o Gérardu Griseyu, muzikologinja Seadeta Midžić i dramaturginja Vedrana Klepica govorit će o Družini mladih, njezinoj ostavštini i utjecaju na današnje umjetnike, kao i o skladatelju Ivi Malecu, a skladateljica Elżbieta Sikora predstavit će svojih Pola stoljeća stvaranja.
Razgovorni formati završavaju zajedničkom raspravom, koja se održava u 16h, o Skladateljicama na sceni elektroničke, elektroakustičke i akuzmatičke glazbe, odnosno o refleksiji ženskog umjetničkog stvaranja. Moderatorica razgovora bit će Margareta Ferek-Petrić, a sudjeluju Elżbieta Sikora, Seadeta Midžić, Vedrana Klepica, Michelle Agnes Magalhaes, Yalda Zamani, Lukas Haselböck i Nicolas Debade. 
 
Zaključite s nama drugi biennalski blok, završnim programom u Muzeju suvremene umjetnosti, u subotu, 29. 5. u 22:30:
Program Heroine akuzmatičke glazbe osmišljen je u suradnji MBZ-a i INA GRM-a – Skupine za glazbena istraživanja pri Nacionalnom audiovizualnom institutu u Parizu – i posvećen autoricama tzv. „glazbe za zvučnike“, elektroničke glazbe kod koje se „izvor zvuka ne može precizno identificirati, već je posjetilac koncentriran na sam doživljaj slušanja“, kako opisuje ravnateljica MBZ-a Margareta Ferek-Petrić.
 
 
Dolazak na sva biennalska događanja je besplatan, ali uz obaveznu rezervaciju ulaznica, na mbz@hds.hr. Preuzimanje ulaznica bit će omogućeno na MBZ-ovim info-pultovima, dva sata prije početka programa. Rezervacija prestaje vrijediti ukoliko ulaznica nije preuzeta 30 minuta do početka programa. Preuzimanje ulaznica je OBAVEZNO!