Classical:Next – HDS i MBZ na sajmu glazbe

Classical:Next jedinstveno je glazbeno sjecište, globalna mreža i platforma za razmjenu ideja, proizvoda i projekata posvećenih isključivo klasičnoj glazbi. Ovoga svibnja nakon tri godine COVID-stanke Classical:Next svojeg domaćina pronašao je u jednom od UNESCOVIH Gradova glazbe – Hannoveru. Četiri dana intenzivnog programa, od 17. do 20. svibnja okupilo je stoga na ovom desetom jubilarnom izdanju preko 1000 profesionalaca iz oko 45 zemalja svijeta.

Kao predstavnice Hrvatskog društva skladatelja i Muzičkog biennala Zagreb u Hannover su otputovale Margareta Ferek Petrić, skladateljica i umjetnička ravnateljica 32. muzičkog biennala Zagreb te muzikologinja Nina Čalopek, ujedno i izvršna producentica te članica programskog tima festivala. Okupljenim skladateljima, izvođačima, menadžerima i glazbenim producentima, kuratorima i edukatorima, izdavačima te ostalima u kulturnom i kreativnom glazbenom biznisu, predstavnice HDS-a izložile su interese članova HDS-a kroz raznovrsne kako već realizirane projekte u sklopu festivala Muzički biennale Zagreb, tako i kroz planove u suradnji s potencijalnim međunarodnim partnerima. Uz lobiranje i ostvarivanje brojnih kontakata, naše predstavnice prisustvovale su mnogim formatima programa, od predavanja o raznovrsnim specijaliziranim temama, mentorskih programa i zatvorenih diskusija pa sve do koncertnih predstavljanja odabranih izvođača klasičnog glazbenog sektora.

Pojavljivanje Hrvatskog društva skladatelja sa svojim najobimnijim i najstarijim projektom (uz Zagrebački festival) na konferenciji ovakvog značaja kao što ga ima Classical:Next, tek je početak rada na izgradnji međunarodne pozicije i relevantnosti hrvatskih skladateljica i skladatelja.

Foto: Nina Čalopek