„Animal Farm“ Igora Kuljerića 27. i 28. studenog u Lisinskom!

Najiščekivanije predstave ovog tjedna u Zagrebu studentske su izvedbe djela Animal Farm Igora Kuljerića, a ta je opera-basna, kako ju je nazvao skladatelj, praizvedena baš na – MBZ-u! Bilo je to 5. travnja 2003. godine, na 22. muzičkom biennalu Zagreb.

Kuljerić je djelo napisao prema Životinjskoj farmi Georgea Orwella za koju je kaže, odmah osjetio da ima „velik scenski potencijal“. Maestro Kuljerić, svojedobno i umjetnički ravnatelj MBZ-a, u Animal Farm se ponovno, nakon Richarda III., vratio temi funkcioniranja mehanizma vlasti. Smatrao je da tekst mora ostati na engleskome te je libreto priredio u suradnji sa Soniom Bićanić, a za dramaturga je angažirao redatelja Paola Magellija.

Za djelo je Kuljerić skladao songove, arije i „naznake arija“, vokalni stil Farme nazvao je „arioso“ te opisao: „na dramsku situaciju ne dolazi dramska glazba, već nešto što joj kontrapunktira: na najveća klanja dolaze lijepi songovi.“ Marija Barbieri u svojoj je kritici za Vijenac 2003. zapisala da je Kuljerić „skladao toliko glazbe da bi se iz nje moglo sastaviti još jedno djelo! Obuhvatio je sve — mjuzikl, jazz, pop, operu, crnačke i duhovne pjesme,“

Te 2003. praizvedbom je ravnao Tonči Bilić, režirao ju je Leo Katunarić, a kostime je oblikovao Leo Kulaš. Nastupili su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije te solisti Piotr Nowacki, Kristina Kolar, Martina Tomčić, Adela Golac Rilović, Helena Lucić, Antonija Boroša, Saša Ivaci, Voljen Grbac, Luciano Batinić, Martina Gojčeta Silić te Ivo Gamulin. Praizvedba je bila u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojoj uskoro, 27. i 28. studenoga 2021., nastupaju i studenti Muzičke akademije u suradnji sa studentima ADU, ALU i TTF-a.

Na #MBZretro fotografijama pogledajte kako je izgledala praizvedba, bacite pogled na skicu za kostime Lea Kulaša, a u MBZ-priči Od Orwella do Kafke poslušajte dva ulomka iz opere-basne Animal Farm i doznajte više o glazbeno-scenskim djelima na MBZ-u.

Foto: Arhiva MBZ-a