31. muzički biennale Zagreb 2021.

 

60 godina festivala

(RE)KONSTRUKCIJA - CONTINUUM

Travanj - Rujan

4 festivalska bloka

Continuum Nr. 1 – Furioso! 
Continuum Nr. 2 - Shifting
Continuum Nr. 3 – Le sacre de l été
Continuum Nr. 4 – Celebration!​

 

 

 

 
 

Od 1961. MBZ je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima.

Visoki standard glazbene produkcije, kreativnost, „živi klasici“ i dolazeći talenti – sve je to Muzički biennale Zagreb.

Slavljeničko izdanje festivala predstavljat će pluralističku šarolikost današnjih skladatelj(ic)a, te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene kompozicije u Zagrebu i internacionalno, te će zahvaljujući razvoju tehnologije i njenom implementiranju u kreativne procese, preispitati mogućnosti što nam dovodi budućnost skladanja.

U fokusu 60. godišnjice Biennala je sjećanje na 1961. godinu – prvo izdanje festivala te njegovog osnivača Milka Kelemena, što će na svečan način biti prožeto kroz većinu točaka festivala.