Fanny Martin: Što čini dobar suvremeni festival?

Što povezuje organizaciju suvremenog festivala i temu Prekinutih veza? Za Fanny Martin, novu izvršnu direktoricu MBZ-a, odgovor leži u spoju umjetnosti, ljudskih priča i suvremenih izazova. U razgovoru s njom, istražili smo kako suvremeni festivali postaju mjesto susreta, inspiracije i povezanosti.
 
 
Što čini dobar suvremeni festival?
 
Festivale zamišljam kao sjecište tri dimenzije -  Mjesta, Ljudi i Programa. Dobar festival je čvrsto ukorijenjen u mjestu - gradu, regiji, selu, parku…potiče ljude da međusobno rezoniraju i pruža im mogućnost za pamtljivo iskustvo koje izlazi iz okvira svakodnevnog.
 
Zašto ovaj festival ima temu?
 
Tema ovdje funkcionira kao naslov. Ona je nit vodilja koja povezuje djela i priče i time uvodi publiku u sam program festivala. Ujedno služi i nama kao fokusna točka za donošenje odluka u kreiranju programa i komunikacije s publikom.  
 
Što mislite s čime prekidamo u kontekstu suvremenog festivala?
 
Kada organiziramo festival, njegujemo toliko odnosa – s ljudima, mjestom, tradicijom i stvaranjem...ali, po meni je zapravo odnos s vremenom najkompleksniji i najkrhkiji. Festival je zapleten u različite cikluse, svaki svojih razmjera i pravila. Na primjer, s obzirom na to da radimo na međunarodnoj razini, pratimo rokove za financiranja u nekoliko zemalja. Unutar tima, rješavamo mnoge svakodnevne produkcijske zadatke, a istovremeno planiramo i za 2027. i 2029. Postoji i intrigantan kontrast u percepciji vremena tijekom festivala: za umjetnike, festivalski tim, kao i naše partnere i suradnike, festival je period intenzivnog rada. Našoj publici, on je trenutak odmora. 
 
Koliko se osjećate povezano s temom Prekinutih veza? Smatrate li da su Prekinute veze univerzalna tema s kojom se svatko može poistovjetiti?
 
Sviđa mi se što je ova tema poetski bogata i služi kao odličan uvod u razgovor. Osobito je učinkovita u poticanju asocijativnog razmišljanja, pa kad počnete istraživati, nikad ne znate kamo će vas odvesti. Također se odnosi na različite kontekste, koji uključuju ljude, ali i stvari i pojave te postavlja suštinska pitanja o odnosima – jesu li oni namjeri, naslijeđeni, sporazumni ili nepozvani i kako se u njima snaći.