Koncertom dejane sekulić u Laubi otvaramo festivalsku godinu

dejana sekulić: Interrupted. Continued 

izvedba za jednog izvođača s violinom i Morseovim tipkalom, elektronikom i videom

Nedjelja 26. svibnja 2024. @ Lauba (Prilaz baruna Filipovića 23A, Zagreb)

  • 19:00 Vrata
  • 19:30 Razgovor s umjetnicom dejanom sekulić i umjetničkim vodstvom MBZ-a
  • 20:00 Interrupted. Continued (50')
  • 21:00 After party u Laubinom baru

​Ulaz na koncert je slobodan.

 

Interrupted. Continued izvedba je koja se referira na različite vrste izmještanja ([e]migracijsko, obrazovno, emocionalno, osobno, društveno-kulturno). Kao neizbježan dio života, ono često sa sobom donosi osjećaj raskida ne samo s vanjskim svijetom, već i samim sobom. 

Međutim, ti prekidi samo su privremena stanja koja vode drugačijim načinima povezivanja. Staza koja prodire kroz i preko granica (poznatog, država...) te osjećaja nepovezanosti. Ona je (životni) put koji neizbježno kreira trenutke prepoznavanja i usvajanja tih novih veza i načina pripadanja - unutar sebe, prema sebi, prema zajednici. 

Poučeni prošlošću, a istodobno odbijajući politiku koja podiže granice i razdvaja zemlje te ljude, na ovaj način pronalazimo osjećaj pripadnosti sadašnjem i budućem vremenu i prostoru. Ovo je interdisciplinarna izvedba koja se oslanja na različite medije te njihovom kombinacijom stvara koherentan narativ kroz razne dijelove izvedbe. Ova potraga protkana je zvučnim i vizualnim igricama čija je vrtoglava priroda izražena glazbom Miike Hyytiäinena, Johannesa Kreidlera, Solomiye Moroz, Sama Perkin i Dejane Sekulić

 

Program uključuje djela: 

  • Johannes Kreidler: >Music-19< #17 (2020.)**, serija grafičkih notacija – interpretacija uživo uz izvođačicu, video i playback dejane sekulić
  • dejana sekulić: razgovori s prošlom verzijom sebe (2024.)*, za izvođača s Morseovim tipkalom, elektronikom i videom (iz Reading Poetry Series)
  • Solomiya Moroz: artefacts of presence (2017. – 2018.), za violinu, elektroniku, video i senzor pokreta
  • dejana sekulić: razgovori s budućom verzijom sebe (2024.)*, za izvođača s Morseovim tipkalom, elektronikom i videom (iz Reading Poetry Series)
  • Sam Perkin: Visualization (2021.), verzija iz 2024. – za jednog glazbenika uživo, playback i višekanalni video dejane sekulić
  • Miika Hyytiäinen: Impossibilities for Violin (2020./2024.), verzija za solo violinu i dvokanalni videozapis
*Premijera (novog djela ili nove verzije djela)
**Hrvatska premijera
 

Biografija: 

Dejana Sekulić (dejana sekulić) je violinistica, istraživačica zvuka i tišine, skladateljica-izvođačica i indisciplinarna umjetnica, rođena na 43°18'58.5"N 21°54'39.5"E.

Strastvena zagovornica glazbe našeg vremena, Dejana je završila doktorski studij na Sveučilištu u Huddersfieldu (UK), pri Centru za istraživanje nove glazbe (CeReNeM) i Istraživačkom centru za izvedbene prakse (ReCePP), pod vodstvom Philipa Thomasa, Aarona Cassidyja i Mary Bellamy.
 
Dejanina disertacija, pod nazivom Temporalnost nemogućeg, usredotočuje se na kompleksnost procesa uvježbavanja složenijih djela s kraja 20. i 21. stoljeća. U veljači 2022. diskografska kuća NMC/Huddersfield Contemporary Records objavila je njen prvi solo violinski CD, naslovljen kao i njena dizertacija.
 
Dejana je preddiplomski studij završila na Umjetničkom fakultetu Sveučilišta u Nišu (Srbija) te zatim diplomski i postdiplomski studij glazbe na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu (pod mentorstvom Igora Oistrakha, Valeryje Oistrakh i Barta Bouckaerta). Na Kraljevskoj akademiji u Ghentu (Belgija) završila je napredni program za suvremenu glazbu pod vodstvom ansambala ICTUS (Bruxelles) i Spectra (Ghent).  
 
Aktivno nastupa kao solist te u violinskom i live elektroničkom duu s Gillesom Doneuxom. Svira violinu u ansamblu LAPS. Redovni je gost i član umjetničkog odbora Contemporary Insights. Dio je umjetničkog i obrazovnog istraživačkog kolektiva People Coming from NowHere. Dejana također stvara i razvija radove iz područja interaktivnih zvučnih instalacija i multimedije.
 
 Punu biografiju možete pročitati ovdje