Hrvatske skladbe u Južnoafričkoj Republici

Ove su godine od 24. studenoga do 3. prosinca u trima gradovima Južnoafričke Republike (Johannesburg, Cape Town i Soweto) održani Svjetski dani Nove glazbe u organizaciji Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM). Posebno je programski obilježena 100. godišnjica prvog festivala ovoga tipa koji je održan 1923. u Salzburgu, otkada svake godine mijenja mjesto održavanja, ali uvijek okuplja svjetsku elitu suvremene glazbe akademskog profila. Kako su se protekle godine ustalile iz europskog aspekta gledišta egzotičnije lokacije poput Kine i Novog Zelanda, logičan je izbor da i Afrika stotinu godina kasnije dođe na red. Ovo je prvi ISCM-ov festival na afričkom kontinentu i treći na južnoj hemisferi. Organizacijski ga je odradila južnoafrička neprofitna organizacija za suvremenu glazbu NewMusicSA, na čelu s umjetničkim voditeljem Lukasom Ligetijem, skladateljem i udaraljkašem, sinom slavnog mađarskog skladatelja Györgyja Ligetija, koji živi i predaje na sveučilištu u južnoafričkoj Pretoriji.
 
U deset dana festival je okupio na stotine skladatelja, interpreta i drugih glazbenih profesionalaca iz cijelog svijeta, na nizu koncerata, radionica, konferencija i raznih multimedijalnih aktivnosti. Uz spomenutu obljetnicu, u fokusu su, kao i uvijek, bila stvaralaštva zemalja u kojima djeluju članice ISCM-a, s posebnim pregledom žive kreativnosti eksperimentalne i inovativne glazbe u Africi.
 
Strogu su međunarodnu selekciju programa prošle čak dvije skladbe mladih hrvatskih skladatelja. Jedna je odabrana između prijedloga koje je ISCM-u uputila komisija unutar Hrvatskog društva skladatelja (Berislav Šipuš, Iva Lovrec Štefanović i Vanja Lisjak), to je skladba MI za klavir i elektroniku Ane Horvat, a druga je odabrana između mnoštva individualnih prijava skladatelja diljem svijeta – skladba Rush Hour za flautu, klarinet, violinu, violončelo, klavir i udaraljke Tihomira Ranogajca.
 
Ranogajčev se Rush Hour prvi našao na programu; 27. studenoga u 20:00 sati u kazalištu Keorapetse William Kgositsile na johannesburškom sveučilištu njegovu je skladbu izveo mađarski ansambl UMZE, čiji je umjetnički voditelj Gregory Vajda. Skladatelj je tim povodom izjavio: „Iskreno, nisam nikad pomislio da bi moja glazba mogla doći do juga Afrike i biti izvedena na Svjetskim danima Nove glazbe. Velika je stvar za hrvatsko stvaralaštvo da smo čak nas dvoje, kolegica Ana Horvat i ja, imali izvedbe svojih skladbi na kontinentu kojemu europska umjetnička glazba nije primarno u fokusu. Optimistično gledam dalje i nastojim kreirati što više novih kompozicija za izvedbu u Hrvatskoj i drugdje. Vidjet ćemo…”
 
Skladba MI za klavir i elektroniku Ane Horvat izvedena je na koncertu španjolskog ansambla Vertixe Sonora, 2. prosinca u 14 sati i 30 minuta u Galeriji Youngblood u Cape Townu. Horvat je s oduševljenjem zaključila: „Posebnost programa ovogodišnjih WNMD upravo jest simbioza europske glazbe i afričke kulture. Posebno dojmljive skladbe bile su upravo one nastale za tu prigodu koje su spajale europsku i afričku kulturu te nasljeđe. Svakako mi je drago da je i moja skladba zaživjela u tom kontekstu i doprinijela spajanju tih dviju kultura, vjerujem uspješno, jer kako vidim, ISCM ju je upravo izdvojio u svojim objavama kao zapaženu na programu.”
 
Čestitke autorima, uz podršku svim autorima koji razmišljaju o samostalnoj prijavi na buduća festivalska izdanja.