Ivar Roban Križić u laboratoriju inovativne umjetnosti

Između 21. i 28. srpnja ovoga ljeta u Sofiji održalo se jubilarno 10. izdanje međunarodnog festivala 180° - laboratory for inovative art. Na njemu je, između ostalih, sudjelovao mladi kontrabasist i jazz skladatelj Ivar Roban Križić, zahvaljujući potpori Fonda europskih festivala za umjetnike u usponu (EFFEA) u koji ga je uključio Muzički biennale Zagreb.

Program festivala usredotočen je na inovativne pristupe u raznim vidovima umjetnosti putem slobodne improvizacije (suvremena i elektronička glazba, ples, vizualne umjetnosti, eksperimentalno kazalište i arhitektura), a Križić je kao naš prvi doktorand iz slobodne improvizacije na Bečkom sveučilištu za glazbu na tu temu itekako imao što reći i pokazati.

Sudjelovao je u raznim festivalskim aspektima; od sukreacije u prvom interdisciplinarnom timu (Team 1 uključivao je i njemačko-brazilsku scenografkinju Ninu DeLudemann te bugarsku koreografkinju Violetu Vitanovu) pokazao je rezultat kroz multimedijsku izvedbu u sofijskom Nacionalnom studentskom domu, preko vođenja improvizacijske radionice unutar programa CommunityLab, sve do stvaranja glazbe na odabrane jednominutne nijeme filmove za natjecanje VideoMotion i aktivnog sudjelovanja u raspravi „Stvaranje održivog umjetničkog međunarodnog partnerstva – (ne)moguća misija”.

Organizatori su presretni i zahvaljuju na njegovom važnom doprinosu festivalskog uspjeha. „Ivarovo uključenje u festival bilo je uspješno i zasigurno je bio užitak sudjelovati te razmjenjivati znanje i ideje unutar cijele grupe umjetnika. Festivalski je tjedan sa svim popratnim događajima prošao odlično, svečano i sasvim na razini proslave njegove 10. obljetnice”, navode u zahvali. Čestitke Ivaru i najljepše želje za uspjeh u novim projektima te izazovima koji će zasigurno uslijediti nakon ovog umrežavanja s međunarodnom improvizacijskom zajednicom.

 

Foto: Iliyan Ruzhin