Ana Horvat i Tihomir Ranogajec u Africi

Objavljen je program ovogodišnjih Svjetskih dana Nove glazbe koji će se u organizaciji Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (International Society for Contemporary Music, kratice ISCM) održati od 24. studenog do 3. prosinca u Johannesburgu i Cape Townu u Južnoafričkoj Republici. Ovo će biti posebno svečana godina jer se programski obilježava 100. godišnjica od prvog festivala ovog tipa organiziranog 1923. u Salzburgu.

Od tada festival svake godine mijenja mjesto održavanja, uvijek okuplja svjetsku elitu suvremene glazbe akademskog profila i upoznaje se s glazbenom scenom zemlje domaćina. Proteklih su se godina ustalile manje poznate lokacije za taj glazbeni stil, poput Kine i Novog Zelanda, što slijedi i ovogodišnji odabir Južnoafričke Republike kao prvog ISCM-ova festivala na afričkom kontinentu. Vrijedi se prisjetiti da su dva vrlo uspješna festivalska izdanja organizirana i u Zagrebu, u suradnji s Muzičkim biennalom (2005. i 2011.), zahvaljujući zalaganju hrvatske članice ISCM-a, Hrvatskog društva skladatelja.

 

Umjetnički ravnatelj festivala je skladatelj i udaraljkaš Lukas Ligeti, sin slavnog mađarskog skladatelja Györgyja Ligetija, koji živi i predaje na Sveučilištu u Pretoriji u Južnoafričkoj Republici. Program svake godine bira odabrana komisija između prijedloga koje šalju pojedina društva-članice ISCM-a i individualnih skladateljskih prijava, nastojeći dati priliku svima da konkuriraju za program. Posebno nas je obradovala vijest da su za ovogodišnji festivalski program međunarodnu selekciju prošle čak dvije skladbe mladih hrvatskih skladatelja.

Jedna je odabrana između prijedloga koje je ISCM-u uputila komisija unutar Hrvatskog društva skladatelja (Berislav Šipuš, Iva Lovrec Štefanović i Vanja Lisjak), to je skladba MI za klavir i elektroniku Ane Horvat, a druga je odabrana između mnoštva individualnih prijava skladatelja diljem svijeta – skladba Rush Hour za flautu, klarinet, violinu, violončelo, klavir i udaraljke Tihomira Ranogajca.

 

Jedanaestominutna skladba MI nastala je pandemijske 2020., pisana je za pijanisticu Miu Elezović i njezinu želju da snimi istoimeni album nove hrvatske klavirske glazbe koju je 2021. objavio Cantus d.o.o. No, uši skladateljice, producenta Tibora Szirovicze i tonmajstora Branka Starca bile su jedine koje su je čule uživo; javna je izvedba upriličena tek prošle, 2022. godine, jesenas na koncertu Mije Elezović u Seoulu.

Prema riječima autorice, djelo je pisano u doba pandemije i posvećeno je Miji, zbog čega nosi u naslovu skraćeni oblik njezina imena. „To je s vremenom postala imenica MI kao simbolički odraz emocija oko tih jedinih kontakata u teškom vremenu neizvjesnosti i brige tijekom lockdowna, ali prilike da se ožive neke stare vrijednosti ljudskih međuodnosa”, otkriva nam skladateljica koja se raduje prilici da se predstavi kolegama iz svijeta.

 

S druge strane, Osječanin Tihomir Ranogajec ima iskustvo rada na međunarodnom festivalu suvremene glazbe Novalis u rodnom Osijeku, tako da se sam odlučio okušati u prijavi na ISCM-ove Svjetske dane Nove glazbe. Odabrao je svoju skladbu Rush Hour nastalu u sklopu majstorskog tečaja na 30. Muzičkom biennalu Zagreb 2019. godine, gdje ju je praizveo ansambl Riot.

U novije doba je izvedba djela organizirana i na prošlogodišnjem Novalisu 15. listopada u izvedbi ansambla Synchronos u dvorani Kulturnog centra Osijek. Kako kaže Ranogajec, „moderni svijet i društvo nemilosrdni su, stresni i ne favoriziraju mir, smirenost te radost jednostavnih, malih stvari u životu.” I sam se suočio s mnoštvom obveza, rokova te stresnih situacija na poslu i u privatnom životu, gdje puno prilika znači obično i puno stresa.

U skladbi je zamislio jedan prosječni prometni čep u velikom gradu, s mnoštvom vozila i frustriranih ljudi koji su zapeli i primorani su čekati. „Stoga, na kraju je to posveta modernom svijetu, društvu i neprestanim rokovima koji se mjere u satima, minutama, a ponekad i sekundama”, otkriva Ranogajec, koji je kao i Ana Horvat zaposlen na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Vijest o izvedbi njihove glazbe na drugom kraju svijeta veliki je događaj za grad Osijek, za njihovu Akademiju, kao i za cijelu scenu hrvatske glazbe. Bravo, očekujemo vijesti o njihovom putovanju u Južnoafričku Republiku!