MBZ festival za VELIKE malene na 63. Međunarodnom dječjem festivalu – Šibenik 2023.

Nakon nedavne praizvedbe prve domaće opere za bebe pod nazivom opera rosa u produkciji 32. Muzičkog biennala Zagreb, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za koju su sve izvedbe bile unaprijed rasprodane, najmlađa zagrebačka publika je na lipanjskom zagrebačkom festivalu Knjige u krošnjama imala priliku uroniti u dvije izvedbe ove žive instalacije.     

Od 2019. godine Muzički biennale Zagreb dio svog programa posvećuje razvoju nove publike – djeci i mladima. U sklopu ovogodišnjeg izdanja MBZ Festivala za VELIKE malene jedan od programa za djecu i mlade - opera za bebe, zamišljena je kao zajedničko interaktivno putovanje za velike malene i njihove malene velike.

 

Postavljena kao živa instalacija, u ugodnom, sigurnom i mekanom prostoru, djecu poziva na slobodno kretanje i istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, stvorenog za njih. Uzimajući kao okosnicu klasičnu trodijelnu strukturu, kreće se od noći, muzički i sadržajno mirne, nježne i tople, nastavlja se s jutrom, buđenjem i rađanjem svjetla, a završava danom, slavljem i igrom.

Umjetnice koriste tako bebama dobro poznatu rutinu dana, kako bi ih uvele u jedan novi svijet. Četiri izvođačice, svaka kroz svoj medij (glas, pokret, instrument) vode djecu i roditelje na putovanje od sna do igre, od tamnog do svijetlog, od apstraktnog do konkretnog, od glasa do riječi. Ovakvim pristupom, veliki maleni upoznaju se s novim, njima bliskim, svijetom umjetnosti, otvarajući im istovremeno taj svijet kao prostor igre i interakcije, kao prostor slobode i istraživanja svim osjetilima.

 

Čak četiri izvedbe ove trenutno najtraženije opere u Hrvatskoj gostuju u četvrtak,  6. srpnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u sklopu glazbenog programa 63. izdanja Međunarodnog dječjeg festivala – Šibenik 2023. u 9:30, 11:00, 17:00 i 18:30 sati. Bit će to jedinstvena prilika da i oni najmlađi iz ostalih dijelova Hrvatske u pratnji roditelja dožive ovo jedinstveno iskustvo. 

 

Ivana Đula, Selena Gazda, Tena Novak Vincek, Lucija Stanojević, Irma Unušić, autorice koncepta

Tena Novak Vincek, glazba

Ivana Đula, dramaturgija

Selena Gazda, kostimografija, scenografija

Irma Unušić, koreografija

 

Ivana Lazar / Mima Karaula, sopran

Lucija Stanojević, violina i ostali instrumenti

Tne Novak Vincek, violina I ostali instrumenti

Irma Unušić, plesna izvedba