Summit festivala Europske festivalske asocijacije

Ove je godine EFA Festivals' Summit s godišnjom skupštinom održan u proširenom sastavu, u gradovima Girona i Peralada u Španjolskoj. Osim festivala-članova odnosno njihovih predstavnika summit je okupio nekadašnje polaznike Festivalske Akademije, predstavnike HUB-ova EFFE i EFFEA-e te predstavnike ostalih inicijativa EFA-e, s ukupno više od 200 sudionika. Summit je održan tijekom četiri dana u kojima gotovo da i nije bilo nestrukturiranog vremena. Paneli, diskusije i aktivno sudjelovanje u manjim skupinama te kulturne aktivnosti (obilazak grada Girone, koncerti, obilazak dvorca Peralada) bile su organizirane u suradnji s lokalnim festivalima i njihovim predstavnicima te umjetnicima koje su željeli predstaviti.

Na summitu su izložene teme poslovnog aspekta festivalskog biznisa, kao što su: izgradnja tržišta koje je pristupačno, inkluzivno i pošteno (fair trade); novi način razumijevanja festivalskog biznisa: utjecaj, uspjeh i održivost; izgradnja društava: uključivost, ali tko, za koga, što i kako?

Na svaku temu govorilo je po troje relevantnih govornika iz redova festivalskih lidera i poslovnih krugova (analitičari, zaklade, konzultanti). Moglo se čuti primjere dobre prakse te iskustva govornika. Nakon cijelog dana izlaganja i diskusija, zaključak sudionika srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja bio je da su kulturna politika te način funkcioniranja cjelokupnog sistema kreirane prema potrebama i mogućnostima zemalja zapadne Europe te da su razlike između istoka i zapada velike, u nekim slučajevima nepremostive. Festivali istočnoeuropskih zemalja tako teže zadovoljavaju osnovne potrebe samih manifestacija, zbog čega se u manjoj mjeri od svojih zapadnoeuropskih kolega bave globalnim temama, kao što je održivost.

U nekoliko sesija razgovaralo se o Ukrajini i umjetnicima te festivalima koji su raseljeni, ali i u izbjeglištvu pokušavaju djelovati i održavati festivale. Podizanje svijesti više od godinu dana nakon početka rata u Ukrajini bio je važan segment summita, jer je relativno lako nastaviti sa svojim svakodnevnim rabotama dok ovakve teme padaju u drugi plan. Najčešći problem s kojim se kolege susreću jest kako doći do ljudi iz Ukrajine u njihovim zemljama, poglavito zbog GDPR odrednica. U radnoj skupini na tu temu, predstavnica HDS-a Mirna Gott podijelila je iskustvo MBZ-a na projektu Raspjevane priče, koje je bilo dobro prihvaćeno te je vidno potaknulo prisutne da razmisle o potencijalnim partnerima koji bi im pomogli u premošćivanju ograničenja GDPR-a, kao što su organizacije koje su u svojem radu direktno vezane za izbjeglice iz Ukrajine.

Sesije o održivosti i „ozelenjavanju“ festivalskih praksi bile su iznimno zanimljive. Podijeljeni u manje skupine (od kojih je svaka unutar svojih redova podijelila iskustva vlastitih organizacija), sudionici su dijelili te zabilježili najrazličitije prakse i ideje koje će biti sumirane u izvješću EFA-e na ovu temu. Izvješće još nije dostupno.

Na istu temu, na sastanku predstavnika HUB-ova, predstavljen je pilot projekt s Malte (EFFE HUB, voditeljica Davinia Galea) koji bi - ukoliko bude financiran - iznjedrio priručnik za festivale sa svim relevantnim informacijama od toga kako izračunati ugljični otisak nekog festivala do ideja, praksi i rješenja kako smanjiti negativan utjecaj festivala na okoliš.

Jedna od inicijativa koja je već na snazi je sađenje festivalske šume na Islandu. Više o projektu možete pročitati na web stranici: https://festivalsforest.eu/ Ovoj se inicijativi mogu priključiti festivali, promovirati inicijativu i biti promovirani na gore navedenom webu.

EFA-ina godišnja generalna skupština nije bila izborna. Potvrđeno je primanje u članstvo novih festivala, a izglasana su i redovna izvješća. Nakon službenog dijela skupštine, prisutnima su se pridružili predstavnici festivala koji sudjeluju u nekoj od EFA-inih inicijativa, ali još nisu članovi. Za njih je organizirano predstavljanje raznih aspekata rada EFA-e i benefita članstva. Po dva predstavnika govorila su na teme EFFEA, FestivalFinder, Festival Academy, Perform Europe, Joining Hand and Hearts, međufestivalske podrške itd. 

U ovom je dijelu uz Joosta Fonteynea (Klarafestival, Belgija) Gott imala priliku nešto reći o alatima komunikacije same EFA-e, koje su festivali pozvani koristiti (kao što je intervju podcast u kojem je gostovala Margareta Ferek Petrić, a koji je dostupan na EFA-inoj stranici).

Na kraju je neizbježan zaključak da su dvije teme dominirale službenim i neslužbenim razgovorima, a to su održivost te umjetnost i dobrobit čovjeka (arts and well-being), koje su također u fokusu odabranih tema Europske komisije relevantnih za oblikovanje kulturnih politika, za razdoblje 2019.-2024., a koje imaju veliki potencijal rasta u budućnosti te bi ih bilo vrijedno pobliže sagledati i u kontekstu HDS-ovih projekata. MBZ je već na velika vrata uveo temu održivosti, a projektom Behind the scenes HDS širi svijest o različitim vidovima glazbene umjetnosti kod srednjoškolaca.

Idući summit je u Njemačkoj, na otočiću Usedomu, od 12. do 15. svibnja 2024., gdje će ponovno biti prilike direktno sudjelovati u radu ove krovne europske asocijacije festivala.