MBZ

Balet “Heroj je umoran” u novoj sezoni HNK Ivan pl. Zajc Rijeka

Balet skladatelja Frana Đurovića, “Heroj je umoran/Hero is tired” nakon sjajnih izvedbi na proljeće kreće i u jesensku sezonu. Publika ima priliku pogledati balet 10. i 11. listopada s početkom u 19:30 sati te 12. listopada s početkom u 18 sati u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Balet “Heroj je umoran/Hero is tired” u koreografiji Giuseppea Spote nastao je u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Muzičkog biennala Zagreb. Izvedba baleta ove godine je zatvorila jubilarni 30. MBZ pred rasprodanim Zagrebačkim kazalištem mladih, a radi se o izvedbi koju je pohvalila publika i struka.Riječki ansambl se i ovom novom predstavom potvrdio kao izvrsna, energična i dojmljiva suvremena skupina koja pleše sa zajedničkom strašću i razvidnim pojedinačnim osobnim stavom; kreće se u zahtjevnoj, čistoj, brzoj, visoko izrađenoj tehnici iznijansiranog eforta i tim snažno pokrenutim i napetim tjelesnim medijem komunicira i prelazi rampu. To je na hrvatskoj sceni trenutno jedinstvena skupina (nastupilo je osam plesačica i osam plesača) koja prezentira mainstream europske tradicije suvremenog plesnog kazališta.
Maja Đurinović, Plesna scena.hr
 

Obično o baletu ne razmišljamo kao o umjetnosti koja se bavi nekim aktualnim društveno-političkim pitanjima, nego je više u prvom planu njegova estetska dimenzija. Premijerno izvedeni suvremeni balet „Hero is Tired/Heroj je umoran” – nastao u koprodukciji Baleta riječkog HNK-a i Muzičkog biennala Zagreb, pokazao je da se plesnim pokretom može progovoriti o nekim aspektima današnjeg društva te u gledalište odaslati snažnu poruku, a pritom ne izgubiti estetsku kvalitetu.
Kim Cuculić, Novi list