MBZ

Samo dva dana dijeli nas od prvog biennalskog vikenda 2017!

S pokusa opere Klothó 

 

Fantastičnom operom u jednom činu poljske skladateljice Martyne Kosecke o kojoj smo već pisali, otvorit će se Festival. No prisjetimo se - Martyna Kosecka bila je pobjednica biennalskog natjecanja 5-Minute Opera Competition 2015., a njezina je nagrada bila cjelovečernja opera. Tako je nastala opera Klothó, The Thread of the Tales,  koju će izvesti ansambl i solisti Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, a izvedbom će ravnati Berislav Šipuš. Martyna je autor glazbe, ali i libretta koji objedinjuje elemente iz nekoliko bajki i priča među kojima su i one hrvatske spisateljice Ivane Brlić – Mažuranić. Režiju potpisuje poljski redatelj Krzysztof Cicheński, a ovaj hrvatsko-poljski projekt podržalo je i Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj.

Nije premijera opere Klothó u Kazalištu Komedija prvo biennalsko događanje – njemu prethodi još jedno tzv. Veliko otvorenje za malene. Naime, u Zagrebačkom kazalištu lutaka istoga dana u 18 sati svjetlo dana ugledati će dječja lutkarska predstava Žabica kraljica. Mlada hrvatska skladateljica Sara Glojnarić autorica je glazbe, a poznatom bajkovitom motivu  preobrazbe žabe u kraljevića svojom je režijom život udahnuo Rene Medvešek.

Nakon dvije bajkovite opere, prvi biennalski nastavlja se ponešto drugačijim umjetničkim izražajima.

U 22 sata u Zagrebačkom kazalištu mladih Cantus ansambl izvesti će video-operu talijanskog skladatelja Fausta Romitellija An Index of Metals. Izvedbom će ravnati talijanski dirigent Adriano Martinolli D’Arcy, a kao solistica predstaviti će se Marta Schwaiger (sopran). Romitellijeva video opera nastala 2003., ujedno i skladateljevo posljednje djelo, nije tek jedan u nizu pokušaja stvaranja novog opernog žanra dodavanjem vizualnog elementa produkciji niti je riječ o strogo multimedijalnom pristup u kojemu svaki umjetnik pridonosi zajedničkom pripovijedanju. To je, zapravo, potpuno nov koncept u kojemu zvuk i svjetlo postaju dio cjeline kroz procese u kojima se boja zvuka i slike koriste kao elementi jedinstvena kontinuuma.

Ne propustite uzbudljivi prvi biennalski dan te osigurajte svoju ulaznicu.

Više informacija za sva ostala biennalska događanja možete pronaći na našem webu.

Svakako pratite i naše društvene mreže i vidimo se na otvorenju 29. MBZ-a!