MBZ

MBZ odgaja novu publiku: veliki programi za malene

 

Programi za djecu i mlade vrijedna su programska smjernica Muzičkog biennala Zagreb kojoj se na 29. izdanju dalo puno prostora. Dan kasnije, nakon koncerta u Zagrebačkom kazalištu mladih (28. travnja), ansambl Les Percussions de Strasbourg preselit će se u Zagrebačko kazalište lutaka, gdje će u 17 sati atraktivnim programom s mnogo korištenja novih tehnologija zasigurno intrigirati dječju maštu te stvoriti nove poklonike suvremenoga zvuka, udaraljki ili glazbe općenito.... Dječji udaraljkaški program nije jedini program za djecu. Naprotiv, prije samog večernjeg svečanog otvaranja Festivala dječja će publika imati prednost na tzv. Velikom otvorenju za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 22. travnja u 18 sati. Premijera dječje lutkarske predstave Žabica kraljica, čiju glazbu potpisuje mlada skladateljica Sara Glojnarić, a režiju Rene Medvešek, jedan je od najatraktivnijih programa na MBZ-u uopće. Prema riječima skladateljice, ova je predstava bila pravi kreativni izazov. „Razvojni proces bio je relativno tečan, od inicijalnih glazbenih i scenskih slika, do završnog produkta, koji smo zajedničkim snagama razvili. Srećom, Rene i ja smo imali istu viziju priče, on s vizualne, a ja s glazbene strane, tako da je 'u startu' glazbeni materijal korespondirao sa slikama koje su bile predviđene u predstavi.“ Osim Ansambla ZKL-a, sudjeluju Marija Lešaja (sopran), Gustav Barišin (kontrabas), Sanja Vrsalović (klavir) te Josip Konfic (udaraljke).

No, dođe vrijeme za promjenu uloga – na MBZ-u će dječja publika zauzeti svoje mjesto na pozornici. U Muzeju za umjetnost i obrt 26. travnja u 18 sati, MBZ ponovo ugošćuje najmlađe interprete suvremene glazbe u Hrvatskoj! Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta „Elly Bašić“, uz mentorstvo profesorice Maje Petyo Bošnjak, izvodit će glazbu Johna Cagea, Jordana Noblesa te hrvatskih skladatelja Ivana Božičevića i Sare Jakopović. Grupa za Novu glazbu Glazbenog učilišta „Elly Bašić“ djeluje od 2007. i nesumnjivo je najefikasniji način upoznavanja djece s Novom glazbom 20. stoljeća te suvremenog doba. Muzički biennale Zagreb pruža podršku ovakvoj inicijativi, svjestan da se upravo među ovim mališanima nalaze budući solisti, dirigenti i skladatelji, od kojih će se naručivati djela za neka buduća festivalska izdanja...

 

Nisu samo djeca miljenici MBZ-a. I mladi kao vrijedna kritička i kreativna skupina budućih profesionalnih glazbenika imaju svoj zaseban prostor za vlastito izražavanje ili samo upijanje podražaja. U Kulturno-informativnom centru (KIC)  četiri su popodneva rezervirana za perspektivne mlade glazbenike i autore. Od 24. do 27. travnja u 15 sati održat će se koncerti raznih ansambala mladih, koji će pod vodstvom svojih mentora, u neformalnijoj atmosferi pokazati koja su njihova usmjerenja i interesi. Prvog dana, 24. travnja, održat će se program zanimljivog naziva Electro-news from Czecho-Slovakia, koji donosi elektronička djela mladih skladatelja iz Češke i Slovačke, u izboru slovačkog skladatelja Daniela Mateja. Idući dan, 25. travnja, iz srednje Europe selimo se u Italiju, odakle će nam se predstaviti Gudački kvartet Maurice djelima Helmuta Lachenmanna i Iannisa Xenakisa. Iz Mađarske dolaze studenti Muzičke akademije „Franz Liszt“ 26. travnja, okupljeni u ansambl nazvan Dark Flow Trio pod mentorstvom Zslota Sőrésa, a ovaj ciklus mladih glazbenika završava se 27. travnja domaćim snagama – solisti S/UMAS Ansambla za Suvremenu glazbu pri Umjetničkoj Akademiji u Splitu, pod mentorstvom hrvatskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora.

Predstavit će se i studenti Muzičke akademije u Zagrebu. Koncertom u Muzeju za umjetnosti i obrt 24. travnja u 18 sati, pod vodstvom dirigentice i profesorice na Muzičkoj akademiji Jasenke Ostojić, Komorni zbor Muzičke akademije izvest će zahtjevan program sastavljen od repertoarne glazbe 20. stoljeća (György Ligeti), preko suvremenih skladatelja (Beat Furrer, Igor Štuhec), do najvažnijih hrvatskih autora vokalne glazbe (Igor Kuljerić, Frano Parać) i praizvedbe skladbe Sanje Drakulić. Dan kasnije, u dvorani „Blagoje Bersa“ Muzičke akademije koncert će održati i nedavno osnovani Ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije u zagrebu – ASMANGU, koji će pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera svirati glazbu četvorice istaknutih hrvatskih skladatelja starije generacije, Marka Ružjaka, Anđelka Klobučara, Rubena Radice te Stanka Horvata.