MBZ

MBZ predstavlja finaliste natjecanja 5-Minute Piano Concerto

 

U rujnu 2016. godine zaključen je natječaj 5-minutnih klavirskih koncerata, na koje je pristiglo 182 partitura. Idućeg mjeseca, u prostorijama Hrvatskog društva skladatelja, susreli su se neki od najvećih europskih autoriteta za suvremenu glazbu kako bi kao članovi prosudbene komisije evaluirali pristigla djela na MBZ-ovo natjecanje 5-Minute Piano Concerto. Johannes Kalitzke (dirigent i skladatelj, Njemačka), Berislav Šipuš (dirigent i skladatelj, Hrvatska) te Daan Vandewalle (pijanist, Belgija) izabrali su ukupno 10 finalista čije će skladbe biti praizvedene na 29. muzičkom biennalu Zagreb, u travnju 2017. godine. No, natjecanje tu nije prestalo. Na koncertu koji će se održati 26. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati, od 10 finalista prosudbena komisija i publika odabrat će pobjednika koji će dobiti narudžbu Muzičkog biennala Zagreb za novi koncert za klavir i orkestar, a bit će premijerno izveden na 30. MBZ-u.

Prije nekoliko mjeseci otkrili smo imena deset finalista čija su djela zadovoljila stroge kriterije naše prosudbene komisije, a sada je vrijeme da doznamo nešto više o tim glazbenicima. Odakle dolaze, čime se bavi i kakva ih glazba zaokuplja... Pa krenimo (abecednim) redom.

 

Christina Athinodorou, Cipar

Rođena na mediteranskom otoku Cipru 1981., Christina Athinodorou skladateljica je i dirigentica s iskustvom u različim glazbenim kontekstima. Studirala je na londonskoj Guildhall School of Music and Drama, a nakon studija preselila se u Pariz, gdje je nastavila svoje obrazovanje. Christinu Athinodorou glazba je odvela u mnoge europske  zemlje u kojima je surađivala sa simfonijskim orkestrima, festivalima suvremene glazbe, kulturnim centrima... Njeguje zanimanje za standardni repertoar 20. stoljeća i suvremenu glazbu, a  – iako je već autorica opusa od oko 50 skladbi  – ne prestaje usavršavati svoje skladateljsko znanje, pohađajući razne seminare diljem svijeta.

 

Evan Gallagher, Sjedinjene Američke Države

Biografija uskoro

 

Elvira Garifzyanova, Austrija

Rođena u obitelji profesionalnih glazbenika, Elvira Garifzyanova je iz rodne Rusije otišla na studij u Njemačku, pa zatim u Švicarsku, gdje je učila klavir, skladanje i elektronsku glazbu. Jednu je studijsku godinu provela u Parizu, gdje se doškolovala na IRCAM-u. Pohađala je seminare Briana Ferneyhougha, Hanza Zendera, Andréa Richarda, Ivana Fedelea, Maura Lanze. Gaifzyanova ističe suradnje s raznim festivalima u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama, a za svoj rad primila je više međunarodnih priznanja i stipendija.

 

Daniele Gasparini, Italija

Danijele Gasparini rođen je 1975. u Senigalliji. Već s 20 godina diplomirao je kompoziciju i orkestralno dirigiranje na Konzervatoriju Rossini u Pesaru. Dalje se usavršavao na prestižnoj Akademiji Santa Cecilia u Rimu u klasi Azia Corgjija. Iako se ponajprije bavi skladanjem, Gasparinijevu pozornost nije zaokupila samo glazba: nakon studija kompozicije diplomirao je i filozofiju te teatrologiju na Sveučilištu Carlo Bo u Urbinu. Dobitnik je više nagrada na međunarodnim natjecanjima, među kojima su Premio Valentino BucchiPremio 2 AgostoPremio Reina Sofia, Groot Omroepkoor PrijsConcours Pablo CasalsPremio MonodrammaBarto Prize te Karol Szymanowski Composition Prize.

 

Chris Hung, Hong Kong

Chris Hung dolazi iz Hong Konga, doktor je glazbe (Kinesko sveučilište u Hong Kongu), a nakon studija pohađao je majstorske tečajeve u Darmstadtu (Brian Ferneyhough, Hans Thomalla) i engleskom gradu Durhamu (CoMA Composition Masterclass Residency). Njegov opus broji oko 60 djela i uključuje skladbe inspirirane kineskom, ali i zapadnjačkom glazbenom tradicijom, a neka od tih djela su izvedena u Sjedinjenim Američkim Državama, Tajvanu, Singapuru, Kini i mnogih europskim zemljama. Chris Kung ponosi se suradnjama s raznim orkestrima poput Singapurskog kineskog orkestra, Solistima iz Sofije, Komornog zbora Helsinski, udaraljkaškog ansambla Percussons Claviers de Lyon i mnogih drugih.

 

Juro Kim Feliz, Kanada

Juro Kim Feliz rođen je 1987. na Filipinima, gdje je diplomirao kompoziciju na tamošnjem sveučilištu. Potom se seli u Kanadu i nastavlja s magisterijem na sveučilištu u Montrealu (McGill University). Godine 2009. primio je nagradu Goethe South East Asian Young Composer Award. Njegove je skladbe čula publika diljem Azije, Sjedinjenih Država, Kanade, Grčke, Italije i Švicarske. Surađivao je s festivalima suvremene glazbe u Aziji  – Yogyakarta Contemporary Music Festival u Indoneziji, Asian Composers League Festival u Južnoj Koreji, Manilla Composers Lab na Filipinima.

 

Theofilos Lamprianidis, Grčka

U rodnom gradu Thessaloniki Theofilos Lamprianidis (rođen 1986.) diplomirao je glazbenu teoriju i klavir na tamošnjem muzičkom konzervatoriju. No, studirao je još i kompoziciju na Makedonsko-grčkom konzervatoriju za glazbu i primijenjene umjetnosti. Studij je nastavio u Utrechtu (Nizozemska), gdje je magistrirao klavir, a usavršavao kompoziju na satovima Caroline Ansink. No, ni to nije bio kraj njegova formalnog obrazovanja, jer je trenutačno na doktorskom studiju kompozicije na Makedonsko-grčkom sveučilištu, na kojem i predaje kolegij iz suvremene glazbe. Theofilos Lamprianidis ostvario je suradnje s festivalima suvremene glazbe, među kojima 1. biennalu suvremene glazbe u Thessaloniki te 1. klavirskim festivalom u istom gradu, na kojem je predstavio djela svojih mladih kolega.

 

Harald Muenz, Njemačka

Rođen 1965. u gradiću Schwäbisch Hallu (Njemačka), Harald Muenz studirao je kompoziciju na Visokoj školi za glazbu u Kölnu u klasi Helmuta Lachenmanna, Krzysztofa Meyera i Clarence Barlow. Njegova je glazba izvođena na mnogim festivalima i s orkestrima u Europi, Južnoj Koreji i SAD-u, među kojima su KNM Berlin, Hand werk (Köln),  Ensemble Modern (Frankfurt), Ensemble mosaik (Berlin), Apartment House (London), Alter Ego (Rome), Neue Vocalsolisten (Stuttgart), Black Jackets (Bruxelles), Fromm Players (Harvard University), Berlinska filharmonija. Primio je mnoge nagrade, od kojih treba spomenuti: Research Grant NRWFörderpreis Musik NRWBernd-Alois-Zimmermann-Stipendium Köln Villa Aurora Los Angeles. Muenz je član jedinstvenog vokalnog trija Sprechboher, koji istražuje upotrebu glasa u umjetnosti. Aktivan je i kao pisac knjiga o glazbi.

 

Bruno Vlahek, Hrvatska / Španjolska

Pijanist i skladatelj Bruno Vlahek rođen je u 1986. u Zagrebu, gdje je diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji. Postdiplomski studij je nastavio u Lausanni, Kölnu i Madridu (u klasi Dmitrija Bashkirova). Kompoziciju je studirao na Visokoj školi za glazbu u Kölnu, a kao pijanist počeo je koncertirati diljem Europe. Imao je koncerte i u zemljama Azije, Afrike, te u Rusiji i Izraelu. Godine 2010. osvojio je 1. nagradu na pijanističkom natjecanju Aleksandar Skrjabin (Pariz), a bio je laureat 6. kineskog međunarodnog pijanističkog natjecanja u Šangaju 2012. te na Međunarodnom natjecanju u Lyonu 2016. Bruno Vlahek skladao je oko pedeset orkestralnih, komornih, vokalnih djela te djela za solo klavir. Njegova su djela izvođena u važnim kulturnim središtima poput New Yorka, Chicaga, Londona, Berlina, Amsterdama, Praga, Lisabona, Beča, Moskvi... te Sydneyju na renomiranoj manifestaciji ISCM’s World New Music Days 2010. Godine 2012. osvojio je prvu nagradu na 33. Međunarodnom natjecanju za orguljska djela Cristobal Halffter u Španjolskoj. Naredne je godine bio stipendist Fondacije Rudolf & Margarita Matz Hrvatskog društva skladatelja. Njegova su djela objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama te Velikoj Britaniji. Danas predaje klavir na Muzičkom konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu, a za svoj umjetnički rad primio je počasnu diplomu same španjolske Kraljice Sofije.

 

Josué Zamora, Meksiko

Josué Zamora, rođen u meksičkom gradiću San Luis Potosi 1977., počeo je formalno glazbeno obrazovanje na tamošnjem muzičkom konzervatoriju, studirajući kompoziciju te elektroničku glazbu. Sudjelovao je na seminarima kompozicije u Latviji, Španjolskoj te u Meksiku. Njegova je glazba izvođena na raznim festivalima: International Festival Cervantino, Instrumenta Contemporanea, Contemporary Art Festival León, Festival Callejón del Ruido, Sound Art Festival...Skladba Diffracion za soprano i komorni ansambl nagrađena je na 3. međunarodnom natjecanju skladatelja u Bostonu 2008. godine.

 

Vidimo se na finalnoj večeri natjecanja 5-Minute Piano Concerto 26. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje će svaki od predstavljenih finalista imati svojih 5 minuta!