MBZ

Od elektronike do Filharmonije i natrag u budućnost

 

Pretposljednji biennalski dan svojim eksperimentalnim zvukovima i glazbom otvara duo JMZM u KIC-u. Njegovi članovi Josip Maršić i Zoran Medved izvode prvi put kompozicije pod nazivom Fibres uz pomoć računala i softvera, klasičnih te "samoizgrađenih" instrumenata i raznih predmeta, igrački i svega što može proizvesti zvuk koji, kako kažu autori, ubija ravnodušnost.

U poslijepodnevnom nizu koncerata u HGZ-u predstavlja nam se puhački kvintet Slowind, a nakon sinoćnjeg nastupa Simfonijskog orkestra HRT-a večeras u velikoj dvorani Lisinski na redu je biennalski koncert Zagrebačke filharmonije. Pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića orkestar svira Psalmus za fagot i orkestar Wolfganga Rihma, Quatrain za klarinet, violinu, violončelo, klavir i orkestar Torua Takemitsua i Uncesasing Prayers za violončelo i orkestar Đure Živkovića, a s posebnom se pažnjom očekuje praizvedba skladbe nastale na narudžbu Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog stavka za orgulje i orkestar Davorina Kempfa. I ovaj put predstavit će se niz istaknutih hrvatskih solista: orguljašica Ljerka Očić, fagotist Žarko Perišić, violončelist Pavle Zajcev te članovi ansambla Alisios Camerata: Radovan Cavallin – klarinet, Vlatka Peljhan – violina, Martin Rummel – violončelo i Mia Elezović – klavir.

Dnevni program zaključit će u Teatru &TD Dream Logic, norveški duo kojeg čine Eivind Aarset na električnoj gitari i Jan Bang zadužen za live sampling.

Posljednja večer glazbe za Francuski paviljon

Ako još niste, večeras imate posljednju priliku da rezervirate svoje mjesto i uđete minutu prije ponoći u Francuski paviljon na izvedbu zvukovne kompozicije Oblivious to Gravity V koju je upravo za taj prostor pripremio Gerriet K. Sharma.