MBZ

Dan posvećen djelima petoro skladatelja

 

Kaija Saariaho, Michel van der Aa, George Benjamin, Thomas Adès i Bruno Mantovani – to je petoro suvremenih europskih skladatelja čija su djela u posebnom fokusu 28. Muzičkog biennala Zagreb. Isključivo njihovoj glazbi posvećen je čitav današnji dan, od jutarnjeg koncerta u KIC-u na kojem nastupaju violinist Martin Draušnik, Kaja Farszky na marimbi i violončelist Mihovil Karuza, pa do recitala s kojim će u maloj dvorani Lisinskog u 23 sata biennalski četvrtak zaključiti pijanist Daan Vandewalle.

Skladbe ovih priznatih, nagrađivanih i po čitavom svijetu izvođenih skladatelja na programu su i poslijepodnevnog koncerta Hrvatskog gudačkog kvarteta u HGZ-u, a jedan od najvećih biennalskih projekata večerašnji je koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u velikoj dvorani Lisinski. Iskusni austrijski dirigent Johannes Kalitzke povest će orkestar i soliste u avanturu otkrivanja različitih dimenzija i novih zvukova u djelima ovih petoro skladatelja. Koncert otvara Benjaminova skladba Sudden Time za orkestar. Slijedi D'om le vrai sens, koncert za klarinet i orkestar Kaije Saariaho, a potom Mantovanijev Koncert za dva klavira i orkestar. U drugom dijelu Michel van der Aa predstavlja se skladbom Spaces of Blank za mezzosopran, orkestar i elektroniku, a večer će zaključiti izvedbama velikih svjetskih orkestara proslavljena, zahtjevna i sa svojim neobičnim instrumentarijem privlačna Asyla Thomasa Adès.

Na ovom koncertu Biennale i Simfonijski orkestar HRT-a s ponosom najavljuju i nastupe istaknutih hrvatskih solista. To su klarinetist Davorin Brozić, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić i pijanisti Katarina Krpan i Danijel Detoni.

 

 

×

Dan posvećen djelima petoro skladatelja