MBZ

Klangforum Wien u ZKM-u

Prvi dan 28. MBZ-a

Prvi dan biennala, odmah nakon svečanog otvaranja premijerom Papandopulove „Madame Buffault“ u zagrebačkom HNK-u, završava gostovanjem austrijskog ansambla za suvremenu glazbu Klangforum Wien, koji će nastupiti u 22 sata u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Situations je koncertni komad za 24 glazbenika Klangforuma. Ima formu triptiha, kreće od grupnog zvuka prema solističkom tretiranju svih 24 glazbenika, što je oznakon drugoga dijela triptiha. Naime, u drugome dijelu isprepliću se dijelovi za različite komorne kombinacija: dua, trija i kvartete, čiji se izvođači kreću po pozornici prema vlastitom odabiru, poneki pjevaju i sviraju u isto vrijeme, dok drugi kreću čitati knjigu naglas i sl. Iz atmosfere koncerta prelazimo u ozračje kakve soareje, pri čemu glazbenici kao da su zaboravili na postojanje publike u dvorani...

Sve ovo uvod je u intrigantni program u autorstvu skladatelja Georgesa Asperghisa, koji nam je priredio jedan od najistaknutijih ansambala za suvremenu glazbu, Klangforum Wien, koji ove godine slavi i svoju 30. godišnjicu postojanja!

Klangforum Wien će na hrvatskom koncertu nastupiti pod dirigentskim i umjetničkim vodstvom nizozemskog dirigenta Basa Wiegersa, koji je ranije dirigirao i ansamblom Asko Schönberg koji također gostuje na ovogodišnjem MBZ-u.