MBZ

Preminuo skladatelj i dirigent Krešimir Šipuš

S tugom prenosimo kako je u utorak 23. rujna 2014. u Oslu, u 85. godini života preminuo hrvatski dirigent i skladatelj Krešimir Šipuš.
Krešimir Šipuš rođen je u Zagrebu 1930. godine. Studij kompozicije završio je kod Stjepana Šuleka, u klasi u kojoj su tada još bili Stanko Horvat i Nikola Glassl, a nastavio ga je u Parizu, gdje je pohađao predavanja glasovitog Oliviera Messiaena.
Dirigiranje je počeo učiti kod Milana Horvata u Zagrebu, a zatim se usavršavao kod Igora Markeviča na Ljetnoj akademiji Mozarteum u Salzburgu, te na tečajevima u Monte Carlu. Dobitnik je i Druge nagrade na poznatom Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata u Besanconu, u Francuskoj, što mu je otvorilo vrata međunarodne karijere kao dirigentu.
 
Svoju profesionalnu karijeru Šipuš započinje upravo kao dirigent, i to prvo u Parizu, u poznatim baletnim trupama Jannine Charrat i Ludmile Tcherine, a zatim je bio dirigent Zagrebačke opere (1964.-65.), šef-dirigent Simfonijskog orkestra u Cannesu, (1964.-72.), šef - dirigent Zagrebačkih simfoničara RTV Zagreb (1968.-74.), te glavni tajnik Muzičkog biennala Zagreb (1974.-75.). Nastupao je i s poznatim orkestrima, poput Filharmonija iz Osla, Staatskapelle Dresden, Berlinski radijski orkestar, Pariški nacionalni orkestar, te gostovao u mnogim opernim kućama.
 
Od 1976. pa do umirovljenja, bio je umjetnički ravnatelj i profesor Državne operne akademije u Oslu, a uz tu dužnost vodio je mnoge međunarodne dirigentske tečajeve: u Madridu, Monte Carlu, na Aspen Music Festivalu u SAD, u Weimaru, Helsingborgu i Umei u Švedskoj.
Šipuš je bio i plodan skladatelj. Njegov bogati opus sadrži brojna orkestralna, komorna, vokalno-instrumentalna te scenska djela, od kojih se ističu Drugi gudački kvartet - Requiem Minor, Vier Rilke Lieder za visoki glas i klavir, koje je 1993. instrumentirao za orkestar, Canti festivi za zbor i orkestar, Preobraženja za bariton i simfonijski orkestar, te glazbeno-scenska djela: baleti La Fougue (1959.), Bouquet de Roses (1962.) i opere Lijepa Bartolomeja (1960.) te Mlada žena, lirska drama u jednom činu (1992.).
Dobitnik je nagrada Milka Trnina (1969.) i HAZU (2004.)
Odlaskom Krešimira Šipuša hrvatska kultura izgubila je vrsnog glazbenika, plodnog stvaraoca i svog glazbenog ambasadora diljem svijeta.
 
Krešimir Šipuš bit će sahranjen u Oslu.